Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počelo suđenje generalu Perišiću, 'iza zatvorenih vrata'


Postupak za "špijunsku aferu" pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine

Suđenje nekadašnjem načelniku Generalštaba penzionisanom generalu Momčilu Perišću i još dvojici optuženih za špijunažu počelo je u Višem sudu u Beogradu, ali je sa suđenja isključena javnost.

Predsednica sudskog veća Nataša Albijanić usvojila je zahtev tužilaštva da se javnost isključi radi čuvanja tajnosti podataka, iako se odbrana optuženih tome protivila.

Naime, Genralštab Vojske Srbije i Ministarstvo odbrane produžili su rok za čuvanje tajnosti određenih dokumenata.

Branioci Perišića su se tome protivili ističući da su ta dokumeta već vidljiva na sajtu Haškog tribunala.

Za sada će se ipak suđenje odvijati iza zatvorenih vrata, a sud može da odluči i da u nekom trenutku pretres otvori za javnost.

Presuda će u svakom slučaju biti javno objavljena.

Osim Perišića, u tom slučaju optuženi su Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković.

Postupak za "špijunsku aferu" pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet.

Ponovo je aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine.

Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za "odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru", koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto, i sada je pred krivičnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

XS
SM
MD
LG