Dostupni linkovi

Ambasador SAD u Sarajevu poziva na izbjegavanje retorike podjele u BiH


Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Eric Nelson
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Eric Nelson

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) Eric Nelson razgovarao je sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH i predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom o potrebi za izbjegavanjem retorike podjele u državi i ekonomskom razvoju.

“Danas su ambasador Nelson i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dodik razgovarali o potrebi da se lideri uključe u dijalog umjesto retorike podjele i poduzmu konkretne korake kako bi donijeli ekonomski oporavak i učinili put EU stvarnim za sviju u BiH”, objavljeno je kratko na zvaničnom Twitter nalogu Ambasade SAD u petak, 29.januara.

Ambasada je dan ranije također twittala kako se ambasador Nelson sastao i sa liderom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, kada je Nelson također, pored ostalog, pozvao na izbjegavanje retorike podjele i unapređenje reformi.

“Ambasador Nelson sastao se s Bakirom Izetbegovićem kako bi naglasio hitnu potrebu lidera da se uključe u smislen dijalog, izbjegnu retoriku podjele i izvrše svoju odgovornost za unapređenje reformi potrebnih za put ka EU i za poboljšanje povjerenja građana, uključujući izbornu reformu 2021. godine.”

Podsjetimo da je USAID (Američka agencija za međunarodni razvoj) pokrenuo petogodišnji projekat razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (BiH) koji je vrijedan 20 miliona dolara.

Ambasador Nelson je prilikom predstavljanja projekta, 25. januara, rekao da će vlada SAD-a pomoći lokalnim akterima da predstave ponude, omoguće poslovanje, privuku investicije, te doprinesu jačanju turizma u postkovid svijetu.

“Moramo podijeliti sa svijetom ono što ova zemlja nudi“, rekao je Nelson.

Nelson je naveo nekoliko turističkih atrakcija poput vodopada, mostova, Počitelja, Trebinja, Bjelašnice i Jahorina i naveo kako je ‘to početak što BiH ima ponuditi turistima’.

XS
SM
MD
LG