Dostupni linkovi

NATO pozdravlja produženje sporazuma Novi START


Rusija ispaljuje raketu (decembar 2020.)
Rusija ispaljuje raketu (decembar 2020.)

NATO pozdravlja i u potpunosti podržava produženje sporazuma Novi START (Strategic Arms Reduction Treat) između Sjedinjenih Država i Ruske Federacije na pet godina, saopćeno je 3. februara iz sjedišta NATO-a u Briselu.

Kako je navedeno u saopćenju, saveznici NATO-a vjeruju da sporazum Novi START doprinosi međunarodnoj stabilnosti, te izražavaju snažnu podršku njegovoj daljnjoj provedbi kao i aktivnom dijalogu o načinima za poboljšanje strateške stabilnosti.

Saveznici su i dalje odlučni podržati postojeće sporazume i obaveze o razoružanju, kontroli naoružanja i neširenju oružja. Oni su izrazili podršku daljnjim pregovorima o kontroli naoružanja, s ciljem poboljšanja sigurnosti Saveza, uzimajući u obzir prevladavajuće međunarodno sigurnosno okruženje.

Produženje ugovora saveznici vide kao početak, a ne kao kraj napora za rješavanje nuklearnih prijetnji i novih izazova strateške stabilnosti.

Iako Sjedinjene Države uključuju Rusiju na načine kako bi unaprijedili naše kolektivne interese, NATO ostaje jasnih pogleda na izazove koje Rusija postavlja.

"Surađivati ćemo blisko kako bismo odgovorili na agresivne aktivnosti Rusije, koje predstavljaju prijetnju euroatlantskoj sigurnosti", poručili su iz NATO-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je produženje sporazuma Novi START.

Oba doma ruskog parlamenta ratificirala su produženje sporazuma Novi START na pet godina 27. januara, dan nakon telefonskog razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Za produženje sporazuma nije potrebno odobrenje Kongresa u SAD-u, ali je potrebno da ga ratifciraju ruski parlamentarci.

Novi START ističe 5. februara. Pošto je 20. januara preuzeo dužnost američkog predsjednika, Biden je predložio produženje ugovora na pet godina, što je Kremlj pozdravio.

Prema sporazumu Novi START, koji su 2010. potpisali tadašnji predsjednici SAD-a i Rusije, Barack Obama i Dmitrij Medvedev, obje strane smiju imati najviše 1.550 razmještenih nuklearnih bojevih glava i 700 razmještenih raketa i bombardera, što provjeravaju inspekcije.

XS
SM
MD
LG