Dostupni linkovi

Vučić: Makron želi da čuje i srpsku stranu o Kosovu


Francuska, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i francuski predsednik Emanuel Makron tokom konferencije za medije ispred Jelisejske palate u Parizu, uoči sastanka dva lidera 1. februara 2021. godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je za Srbiju važno što predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) nema želju da nameće stavove o Kosovu.

„Što se tiče Francuske, ona je priznala Kosovo, ali predsednik Makron ima želju da sasluša i srpsku stranu. Što obično nije slučaj s mnogim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova", kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Palati Srbija nakon sednice Vlade Srbije kojoj je prisustvovao.

Vučić se sa francuskim predsjednikom sastao u Parizu 1. februara, gdje je kako je ranije najavio, razgovarali o mogućim rešenjima za Kosovo, evrointegracijama Srbije i saradnji dveju zemalja na ekonomskom planu.

Nakon sastanka predsednik Francuske je rekao da je u pregovorima Beograda i Prištine bitno pronaći rešenja na koja su pristale obe strane.

"Jedina rešenja koja će dovesti do napretka po ovom pitanju, a to je jedno pitanje koje je suštinski bitno za vašu zemlju i vaš narod, to su rešenja na koja su pristale obe strane, koja su priznata i koja će nam omogućiti da konačno rešimo ovo važno pitanje koje je u srži naše Evrope", rekao je Makron.

Vučić je nakon sednice Vlade rekao da se ne smeju podgrevati lažne nade građana o poziciji Srbije po pitanju Kosova i "praviti se da su stvari divne na Kosovu".

"Nisu i neće biti. Onaj ko to kaže, taj laže“, rekao je Vučić.

„Mi moramo da se borimo za naš narod na Kosovu, a da lažem narod da su stvari jednostavne i da ćemo nekog da zgromimo – ja to stvarno nisam u stanju“, ali „ja ću se truditi da nijednoj majci njenog sina ne vratimo u kovčegu“.

Na pitanje o kritikama na rad pojedinih ministara koje je ranije iznosio, Vučić je odgovorio da je na današnjoj sednici molio za više energije i entuzijazma članova Vlade, ali da "nije pominjao imena".

"Da se uradi više za ljude, da pokažu veće jedinstvo. Odvratno mi je kada saznam da o svojim kolegama (pojedini ministri medijima) javljaju sve najgore, neretko i neistinito, da bi sebi obezbedili bolji tretman u medijima", dodao je on.

Vučić je ponovio da Srbija ima odlične rezultate i da je pored Irske, prva u Evropi po stopi rasta.

"U januaru imamo suficit od 13, 5 milijardi dinara, a bio je predviđen deficit. To nije uvek i najbolja vest. Nama je potrebno da se potroši novac", istakao je predsednik Srbije.

On je također rekao da će Srbija imati značajne količine vakcina obezbeđene u naredne dve, tri nedelje i najavio da će do kraja marta, početkom aprila, stići prve vakcine iz COVAX-a.

Napomenuo je da će zajedno sa dodatnim ugovorima koji bi trebalo da budu potpisani danas ili sutra sa Kinezima i Rusima, Srbija imati potpisan ugovore za ukupno 11,5 do 12 miliona vakcina.

XS
SM
MD
LG