Dostupni linkovi

Mostarski sud presudio u korist zdravstvenih radnika, nastavljaju štrajk


Dalibor Vuković i Ivica Anić (desno), Sindikat zdravstvenih radnika HNK
Dalibor Vuković i Ivica Anić (desno), Sindikat zdravstvenih radnika HNK

Općinski sud u Mostaru donio je rješenje u utorak, 22. decembra, kojim je omogućen nastavak generalnog štrajka zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), na jugu Bosne i Hercegovine (BiH).

To je saopćeno na vanrednoj konferenciji za medije Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a i Sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, ispred sjedišta Vlade HNK-a u Mostaru.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika u HNK, Dalibor Vuković je rekao da je to “velika pobjeda zdravstvenih radnika” u HN kantonu.

“Općinski sud Mostar donio je rješenje, kojim se stavlja van snage pruvremena mjera zabrane provođenja i organizovanja štrajka reprezentativnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, u svim zdravstvenim ustanovama širom Hercegovačko-neretvanskog kantona”, izjavio je Vuković u utorak ujutro na konferenciji za medije.

On je najavio da će zdravstveni radnici u HNK-a već u četvrtak, 24. decembra ponovo stupiti u generalni štrajk. Podsjećanja radi, zdravstveni radnici su 10. decembra stupili u generalni štrajk, nakon višemjesečnih zahtjeva da pregovaraju sa Vladom HNK-a o potpisivanju novog Kolektivnog ugovora, koji je istekao prije godinu i po dana, te da im se poveća koeficijent za obračun plata za 1 bod u naredne dvije godine. Općinski sud Mostar je na zahtjev Vlade HNK-a taj štrajk privremeno zabranio 15. decembra.

Sindikati su i jutros optužili Vladu HNK-a i resornog ministra Gorana Opsenicu za ignoriranje njihovih zahtjeva, rekavši da su ih ponizili time što su na sudu morali tražiti nastavak borbe za svoja prava.

“Očekivali smo već pravednu, poštenu i zakonitu odluku Općinskog suda Mostar. Pravda je pobijedila, država je pobijedila. Poručujemo Vladi u ovom trenutku, Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi, da očekujemo od njih odmah da nas pozovu u prostorije Vlade HNK-a, kako bi dogovorili i potpisali Kolektivni ugovor, na zadovoljstvo svih naših članova”, rekao je Vuković.

Sindikati su kazali i da ova odluka suda znači da su oni bili u pravu kada su tvrdili da su bili u pravu kada su tvrdili da su pregovori s Vladom HNK, ustvari, propali, te da žele stupiti u generalni štrajk. Istakli su da sada jedino prihvataju potpisivanje kolektivnog ugovora, a ne bilo kakve pregovore i daljnja odugovlačenja, za šta su prethodnih mjeseci optuživali Vladu HNK.

Predsjednik Sindikata SKB Mostar, Ivica Anić je najavio da će, kao i prošli put, svim hitnim slučajevima i pacijentima po bolnicama biti pružana medicinska njega i zaštita, ali da će ispaštati pacijenti po ambulantama, od kojih su neki i mjesecima čekali na naručene preglede.

“Nažalost, to nije do nas, a za to su odgovorni upravo ovi ljudi iza nas, u ovoj zgradi, koji sjede”, kazao je Anić, pokazujući na sjedište Vlade HNK.

XS
SM
MD
LG