Dostupni linkovi

SZO: Otvorena diskusija u Wuhanu o porijeklu korona virusa


Tim od 13 stručnjaka SZO u Wuhanu je od 14. januara
Tim od 13 stručnjaka SZO u Wuhanu je od 14. januara

Tim istraživača Svjetske zdravstvene organizacije koji traže tragove o porijeklu korona virusa u gradu Wuhan u centralnoj Kini rekli su da je kineska strana pružila visok nivo suradnje, ali upozorili da ne očekuju trenutne rezultate posjete.

"Stalno ponavljam da moramo biti realni, kratka misija poput ove neće imati sve odgovore, ali pomaže unaprijediti razumijevanje #virusorigin #wuhan", objavio je na tvitu u četvrtak, Hung Nguyen-Viet, suvoditelj programa za zdravlje životinja i ljudi Međunarodnog instituta za istraživanje stoke u Nairobiju, Kenija.

U ranijem tvitu, zoolog i član tima Peter Dašak (Peter Daszak) pohvalio je sastanke u srijedu s osobljem na ključnom institutu za virusologiju Wuhan, uključujući i zamjenika direktora Shi Zhenglija, virologa koji je radio s Daszakom kako bi pronašao porijeklo SARS-a koji je potekao iz Kine i dovelo do izbijanja 2003. godine.

„Izuzetno važan današnji sastanak sa osobljem WIV-a, uključujući dr. Shi Zhengli. Frank, otvorena diskusija. Postavljena su i odgovoreno je na ključna pitanja”, tvitao je Daszak.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije od sredine januara se nalaze u Vuhanu pokušavajući da istraže porijeklo pandemija korona virusa.

Tim SZO u kojem su stručnjaci iz deset zemalja danas ne izlazi na teren, a prethodno su posjetili bolnice, institute i pijacu za koju se vjeruje da je prvobitni izvor zaraze.


Pretpostavlja se da će za iscrpne epidemiološke analize, kojima će biti utvrđeno porijeklo virusa SARS-CoV-2, biti potrebno nekoliko godina.

Korona virus prvi put se pojavio u Vuhanu u decembru 2019. godine.

U Kini je od tada registrovano više od 89.000 slučajeva zaraze i 4.600 smrtnih slučajeva.

XS
SM
MD
LG