Dostupni linkovi

Što traži tim Svjetske zdravstvene organizacije u kineskom gradu Vuhan?


Kinseki službenici fotografišu fotografa ispred hotela u Vuhanu gdje su smješteni članovi tima Svjetske zdravstvene organizacije, 15. januar, 2021.
Kinseki službenici fotografišu fotografa ispred hotela u Vuhanu gdje su smješteni članovi tima Svjetske zdravstvene organizacije, 15. januar, 2021.

Tim međunarodnih istraživača Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji je u četvrtak, 14. januara stigao u centralnokineski grad Vuhan nada se da će pronaći tragove o porijeklu pandemije COVID-19.

Posjet je obavijen velom tajne, a ni Kina ni WHO ne otkrivaju točno što će tim raditi ili kamo će ići, piše novinska agencija Associated Press.

Potraga za porijeklom vjerojatno će biti dugogodišnji napor koji bi mogao spriječiti buduće pandemije.

Zašto Vuhan?

Industrijsko i prometno čvorište na rijeci Jangce prvo je mjesto na kojem se korona virus pojavio u svijetu. Moguće je da je virus u Vuhan došao odnekud neotkriven, ali 11-milionski grad logično je mjesto za početak misije.

Ljudi su se počeli razboljeti u decembru 2019. godine, a mnogi su imali neke veze s rasprostranjenim tržnicama hrane, na kojoj su se prodavale i žive životinje. Sve veći broj pacijenata aktivirao je alarme zbog kojih je kineski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti poslao tim koji je pokrenuo istragu.

Bolest će opustošiti Vuhan prije nego što je stavljena pod kontrolu u martu 2020. Grad je “zaključan” 23. januara s malo ili nimalo upozorenja. Teškoće i izgubljeni životi postali su izvor i tuge i ponosa za stanovnike nakon što je 8. aprila ukinuta 76-dnevna blokada.

Kakav je dnevni red WHO tima?

Prvo moraju u 14-dnevnu karantenu, tokom kojih će raditi s kineskim kolegama putem video konferencije. Mogući posjeti nakon karantene su tržnica morskih plodova Huanan, žarište iz decembra 2019. te posjet Institutu za virusologiju Vuhan.

Naučnici su isprva sumnjali da virus potječe od divljih životinja koje se prodaju na tržnicama. Otada su tržnice uglavnom isključene, ali moglo bi dati neke naznake kako se virus tako široko širio. Uzorci s tržnice još uvijek mogu biti dostupni, sa svjedočenjima onih koji su bili uključeni u rani odgovor.

Institut za virusologiju Wuhan ima opsežnu arhivu genetskih sekvenci korona virusa iz šišmiša koja je sakupljena nakon pandemije SARS-a 2003. godine, koja se iz Kine proširila u mnoge zemlje. Članovi WHO tima nadaju se pristupu laboratorijskim dnevnicima i podacima, mlađim i starijim istraživačima te sigurnosnim protokolima za prikupljanje, pohranu i analizu uzoraka.

Čemu tajanstvenost?

Kina je odlučno odbila pozive na neovisnu vanjsku istragu. Šef WHO-a nedavno je izrazio nestrpljenje koliko je vremena trebalo Kini da poduzme potrebne aranžmane za posjet stručnog tima.

Vladajuća Komunistička partija čvrsto kontrolira informacije i posebno je zabrinuta zbog mogućih otkrića o djelovanju nakon izbijanja epidemije koja bi tu zemlju mogla izložiti međunarodnim kritikama i financijskim zahtjevima.

Kina je prigušila neovisne izvještaje o epidemiji i objavila je malo podataka o svojoj potrazi za porijeklom virusa. Istraga novinske agencije AP-a pokazala je da je vlada strogo kontrolirala sva naučna istraživanja vezana za izbijanje bolesti i zabranjuje istraživačima da razgovaraju s novinarima.

Državni mediji nastavljaju s objavljivanjem izvještaja koji sugeriraju da je virus mogao doći odnekud drugo. Najavljujući posjet stručnjaka, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je da će “traženje porijekla virusa najvjerojatnije uključivati više zemalja i mjesta”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG