Dostupni linkovi

Bivši čelnik Evropske centralne banke Mario Draghi mandatar vlade Italije


Mario Draghi u obraćanju medijima nakon razgovora sa italijanskim predsjednikom Sergijom Mattarellom, Rim (3. februar 2021.)
Mario Draghi u obraćanju medijima nakon razgovora sa italijanskim predsjednikom Sergijom Mattarellom, Rim (3. februar 2021.)

Italjanski predsjednik Sergio Mattarella zatražio je od bivšeg čelnika Evropske centralne banke (ECB) Maria Draghija da formira nepolitičku vladu kako bi predvodio Italiju kroz pandemiju korona virusa nakon što su pregovori u posljednji čas među političkim strankama propali.

Šef države razgovarao je s Draghijem 3. februara nakon propasti napora na spašavanju koalicije odlazećeg premijera Giuseppea Contea.

Matarella je apelovao na "sve političke snage da podrže vladu visokog profila", odbacujući jedinu drugu opciju – prijevremene izbore – kao loše ukalkuliranu uzimajući u obzir niz izazova s kojima se suočava Italija.

Draghi će sada održati razgovore s političkim strankama u pokušaju da pridobije njihovu podršku u parlamentu za administraciju koja će imati zadatak da se bavi ekonomskom i krizom pandemije korona virusa koje pogađaju Italiju.

U kratkoj izjavi za javnost nakon što je dobio mandat od Mattarelle, Draghi je izjavio kako je uvjeren da će osigurati dovoljnu podršku u parlamentu.

"Gledat ću u parlament, izraz narodne volje, s velikim poštovanjem", izjavio je on, dodajući da se zemlja suočava s "teškim momentom".

Draghi je dodao kako se nada jedinstvu političkih snaga kao i društva u cjelini, i da će se vratiti Mattarelli kako bi mu rekao o ishodima svojih razgovora. On nije dao bilo kakav vremenski okvir.

Bivši bankarski čelnik dobio je velika priznanja za izvlačenje eurozone s ruba kolapsa 2012. godine, obećavajući da će učiniti "sve u svojoj moći" da spasi jedinstvenu evropsku valutu.

On je uglavnom nestao iz očiju javnosti otkako je okončan mandat ECB pod njegovim čelništvom u oktobru 2019., ali se njegovo ime kao potencijalnog premijera često spominjalo u posljednjim sedmicama dok su politička previranja u kombinaciji sa zdravstvenom i ekonomskom krizom stvorili "savršenu oluju", piše Reuters.

Kao prva evropska zemlja pogođena korona virusom, Italija je registrovala više od 89.000 preminulih od izbijanja epidemije prije skoro godinu dana što je šesti najveći broj preminulih u svijetu.

Zatvaranja koji su imali za cilj suzbiti pandemiju razorili su ekonomiju, i podaci objavljeni 2. februara pokazuju da je italijanski bruto društveni proizvod (BDP) opao za 8,8% u 2020. što je najveći godišnji pad BDP-a od Drugog svjetskog rata.

XS
SM
MD
LG