Dostupni linkovi

Kremlj opravdava akciju policije na demonstracijama za Navaljnog


Aleksej Navaljni tokom izricanja presude u moskovskom sudu (2. januar 2021.)
Aleksej Navaljni tokom izricanja presude u moskovskom sudu (2. januar 2021.)

Suzbijanje opozicionih demonstracija organizovanih posle hapšenja ruskog opozicionara i kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog je "opravdano" jer te demonstracije predstavljaju pretnju, ocenio je 3. februara portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Pozivi na nedozvoljene akcije predstavljaju provokaciju...Policija je reagovala odlučno zato što su mogle da se pojave pretnje", ocenio je Peskov dan posle demonstracija zbog zatvaranja Navaljnog, na kojima je uhapšeno više od 1.400 osoba.

Peskov je rekao da je zadovoljan "čvrstim delovanjem" snaga reda.

"Opšte uzev organizacija nedozvoljenih akcija predstavlja razlog za zabrinutost i potvrđuje opravdanost i legalnost čvrstog delovanja policije", rekao je Peskov.

Više od 1.400 osoba uhapšeno je 2. februara, a oko 10.000 od 23. januara i početka demonstracija organizovanih posle hapšenja opozicionara Alekseja Navaljnog, vodećeg kritičara predsednika Vladimira Putina.

Policija koja je izašla u velikom broju optužena je za neopravdanu brutalnost prilikom hapšenja, uz slike kako demonstrante na zemlji udara više policajaca, ili kako se novinari udaraju pendrecima.

Ruski sud je 2. februara osudio Navaljnog na dve godine i osam meseci zatvora po optužbi da je prekršio uslovnu kaznu dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja nervnim agensom novičokom.

Moskovski sud je doneo presudu na osnovu zahteva ruskih vlasti da uslovna kazna Navaljnom, iz decembra 2014. godine, bude preinačena u zatvorsku, jer se nije na vreme javio nadležnom organu.

Slučaj je naišao na osude Zapada, a Moskva je odmah odbacila kritike.

Navaljni smatra da je Kremlj rešio da ga zatvori da bi ga ućutkao, pošto je preživeo trovanje.

XS
SM
MD
LG