Dostupni linkovi

Ukrajinski predsjednik uveo sankcije proruskim medijima


Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uveo je sankcije protiv nekoliko medijskih kuća koje podržava opozicija, a koje njegova Vlada optužuje da ih finansira Moskva.

U predsjedničkom dekretu objavljenom 2. februara, navodi se da će "specijalne ekonomske i druge restriktivne mjere" biti uvedene protiv Tarasa Kozaka, člana frakcije Opozicioni blok i osam medijskih i televizijskih kuća, prenosi Reuters.

U dekretu se ne navode razlozi za tu odluku.

Kozak je stavljen na listu kao vlasnik tri televizijska kanala, za koje ukrajinski mediji navode da su povezani sa opozicionarem Viktorom Medvedčukom, koga vide kao saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Ovi mediji postali su jedno od oružja rata protiv Ukrajine, prema tome oni su blokirani kako bi se zaštitila nacionalna bezbjednost", rekla je portparolka Zelenskog Julija Mendel na Facebooku.

Ona je rekla da Ukrajina ima dokaze da te kanale finansira Rusija.

Zelenski je rekao na Twitteru da je ova odluka bila teška jer Ukrajina podržava slobodu govora, ali ne i "propagandu koju finansira agresorska zemlja", javio je Reuters.

I Kozak i Medvedčuk osudili su ovaj potez Kijeva kao nezakonit.

"Predsjednik Zelenski je izbacio 1.500 novinara i radnika tri televizijske stanice na ulicu, a milionima gledalaca uskratio pravo na objektivno informisanje", rekao je Medvedčuk na svojoj internet stranici.

Sankcije protiv Kozaka uvedene su na period od pet godina i ograničavaju njegovu mogućnost korišćenja i raspolaganja imovinom kao i povlačenje kapitala iz Ukrajine i, takođe, uključuju opoziv licence koje on posjeduje za televizijske kanale.

Medijskim organizacijama i televizijskim kanalima zabranjeno je da emituju program, a njihova sredstva su blokirana.

"Mi ovu odluku vidimo kao političku osvetu protiv objektivnih medija", navodi se u saopštenju stanica 112 Ukraine, NewsOne i ZiK.

Ova tri kanala od jutra 3. februara ne emituju program.

Rusija je osudila ovaj potez Kijeva.

"Zatvaranjem opozicionih televizijskih kanala Zelenski je priznao svoju nesposobnost da izdrži političku konkurenciju", rekao je ruski senator Aleksej Puškov na Twitteru.

XS
SM
MD
LG