Dostupni linkovi

Kragujevac: U Tužilaštvo stigla prijava za polno uznemiravanje u Gradskoj upravi


Zgrada Gradske uprave u Kragujevcu

Zamenica osnovnog javnog tužioca (OJT) u Kragujevcu Gordana Striković izjavila je Radiju Slobodna Evropa da je u to tužilaštvo u utorak, 2. februara, stigla prijava za polno uznemiravanje i da je u toku procedura za određivanje tužioca koji će voditi taj postupak.

Nakon toga sledi uobičajena procedura u ovakvim slučajevima, a prvi korak je provera prijave, rekla je Striković i dodala da u ovoj fazi ne može da saopšti više pojedinosti.

Gradski pravobranilac Branko Petronijević, rekao je prethodno da je OJT u Kragujevcu prosledio prijave koje su mu podnele radnice Gradske uprave protiv gradskog funkcionera Z.M. zbog polnog uznemiravanja.


U međuvremenu je Informativna služba Skupštine grada saopštila da je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, pozvao sve zaposlene koji su "uvređeni neprikladnim ponašanjem na radnom mestu od strane drugih kolega ili nadređenih", da podnesu prijavu poslodavcu navodeći da će svaki takav slučaj biti prosleđen nadležnim organima.

Istim povodom oglasila se i gradska većnica za lokalnu samoupravu Sanja Tucaković koja je u saopštenju navela da gradska uprava kao poslodavac neće "tolerisati uznemiravanje, nasrtaj na čast i ugled, zastrašivanje, diskriminaciju ili bilo kakav drugi oblik ponašanja koji predstavljaju povredu dostojanstva, ugleda, ličnog ili profesionalnog integriteta".

Ona je potvrdila da su na adresu gradskog pravobranioca Branka Petronijevića "juče popodne podnete dve prijave zaposlenih, sa elementima krivičnog dela polnog uznemiravanja na radnom mestu, koje su prosleđene Osnovnom javnom tužilaštvu".

Podsetimo, da je bivši čelnik Opštine Brus Milutin Jeličić Jutka 25. januara otišao na izdržavanje tromesečne zatvorske kazne na koju je osuđen zbog seksualnog uznemiravanja nekadašnje saradnice Marije Lukić.

Potom je mlada srpska glumica Milena Radulović 16. januara obelodanila u razgovoru za list „Blic“ da ju je nastavnik Miroslav Mika Aleksić, dok je pohađala njegovu privatnu školu glume, silovao, prvi put kada je imala 17 godina, kao i da se zlostavljanje ponavljalo. Takođe je tada navela da ona nije jedina žrtva seksualnog nasilja u Aleksićevoj školi glume.

Policija je Aleksića uhapsila 17. januara zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela silovanje i nedozvoljene polne radnje. Dan kasnije određen mu je pritvor od 30 dana.

Na saslušanju u tužilaštvu Aleksić je negirao da je seksualno napastvovao šest učenica glume u toj školi, u periodu od 2008. do 2020. godine.

U Višem javnom tužilaštvu Beogradu trenutno se vodi istraga protiv Aleksića po krivičnoj prijavi zbog ukupno 15 krivičnih dela - osam silovanja i sedam dela polnog uznemiravanja prema šest devojaka.

Svedočenje glumice o zlostavljanju glavna tema društvenih mreža
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

XS
SM
MD
LG