Dostupni linkovi

Kragujevac: Zaposlene u upravi prijavile polno uznemiravanje


Kragujevac, maj 2020.

Gradski pravobranilac Kragujevca Branko Petronijević potvrdio je u utorak, 2. februara, da je Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu prosledio prijave za polno uznemiravanje koje su mu podnele zaposlene u Gradskoj upravi protiv gradskog funkcionera inicijala Z.M.

Petronijević je agenciji Beta rekao da su mu se 1. februara obratile dve zaposlene i podnele pisanu prijavu da su od Z. M. doživele polno uznemiravanje.

O tome je, kako je naveo, blagovremeno obavešten i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, koji mu je "odmah naložio da postupi u skladu sa zakonskim obavezama".

Budući da Gradsko pravobranilaštvo nije nadležno za preduzimanje krivičnog gonjenja, Petronijević je rekao da je prijave zaposlenih radnica prosledio Osnovnom javnom tužilaštvu.

Atmosferu ćutanja o seksualnom uznemiravanju od strane nadređenog funkcionera prekinula je Marija Lukić, saradnica bivšeg čelnika Opštine Brus Milutina Jelačića Jutke.

Lukić je u martu 2018. godine na svom profilu na društvenoj mreži Facebook objavila dokaze o seksualnom uznemiravanju koje je trpela od Jeličića, a zatim ih uz tužbu priložila i sudu.

Jelačić je zbog nedozvoljenih polnih radnji nad Marijom Lukić osuđen na tromesečnu zatvorsku kaznu, 25. januara započeo je njeno izdržavanje u zatvoru u Ćupriji.

Potom je mlada srpska glumica Milena Radulović 16. januara obelodanila u razgovoru za list „Blic“ da ju je nastavnik Miroslav Mika Aleksić, dok je pohađala njegovu privatnu školu glume, silovao, prvi put kada je imala 17 godina, kao i da se zlostavljanje ponavljalo.

Takođe je tada navela da ona nije jedina žrtva seksualnog nasilja u Aleksićevoj školi glume.

Policija je Aleksića uhapsila 17. januara zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela silovanje i nedozvoljene polne radnje.

Na predlog tužilaštva Viši sud u Beogradu mu je 18. januara odredio pritvor do 30 dana.

Na saslušanju u tužilaštvu Aleksić je negirao da je seksualno napastvovao šest učenica glume u toj školi, u periodu od 2008. do 2020. godine.

U Višem javnom tužilaštvu Beogradu trenutno se vodi istraga protiv Aleksića po krivičnoj prijavi zbog ukupno 15 krivičnih dela - osam silovanja i sedam dela polnog uznemiravanja prema šest devojaka.

Svedočenje glumice o zlostavljanju glavna tema društvenih mreža
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

XS
SM
MD
LG