Dostupni linkovi

Evropska agencija za lekove odobrila vakcinu AstraZeneca


Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je upotrebu vakcine protiv COVID-19 koju je razvila britansko-švedska kompanija AstraZeneca u saradnji sa Univerzitetom Oxford.

Dozvola se odnosi na upotrebu među populacijom starijom od 18 godina, a nakon odobrenja Agencije, upotrebu vakcine u Evropskoj uniji (EU) treba da potvrdi Evropska komisija.

"Još uvek nema dovoljno rezultata koji bi pokazali u kom procentu je vakcina efikasna kod starije populacije (starijih od 55 godina)", naveo je evropski regulator, ali je dodao da se "očekuje zaštita, s obzirom na to da je imuni odgovor zabeležen u ovoj starosnoj grupi, kao i zbog iskustva sa drugim vakcinama".

"EMA-ini naučni stručnjaci smatrali su da se vakcina može koristiti kod starijih odraslih osoba", saopštila je agencija.

U Evropskoj uniji su do sada odobrene dve vakcine protiv korona virusa - kompanije Pfizer/Biontech i kompanije Moderna.

Dan pre nego što je evropski regulator odobrio vakcinu AstraZeneca, nemačka Komisija za vakcine preporučila je da se ona daje samo građanima između 18 i 64 godine.

Nakon toga je stigla reakcija engleskog zavoda za javno zdravlje koji je objavio da vakcina AstraZenece protiv korona virusa izaziva "uverljiv imunološki odgovor kod starijih ljudi", iako podaci o tačnom nivou zaštite nisu poznati.

Istog dana kada je Evropska agencija za lekove odobrila AstraZeneca vakcinu, Evropska unija je objavila redigovani ugovor sa britansko-švedskom kompanijom.

Detalji o ceni vakcine su posebno redigovani. Kako navodi AP, smatra se da Velika Britanija vakcinu plaća mnogo više od Unije.

AstraZeneca i EU potpisali su ugovor o isporuci 400 miliona doza vakcina, no ova farmaceutska kompaija je neočekivano najavila smanjenje broja doza za isporuku prošle sedmice, navodeći probleme sa proizvodnjom u belgijskoj fabrici.

XS
SM
MD
LG