Dostupni linkovi

EU objavila potpisani ugovor sa AstraZenecom


Evropska unija objavila je redigovani ugovor o vakcinama protiv COVID-19 kojeg su 27. avgusta potpisali sa britansko-švedskom kompanijom AstraZeneca koja vakcinu razvija u saradnji sa Univerzitetom Oxford.

Detalji o cijeni vakcine su posebno redigovani. Kako navodi AP, smatra se da Velika Britanija vakcinu plaća mnogo više od Unije.

AstraZeneca i EU potpisali su ugovor o isporuci 400 miliona doza vakcina, no ova farmaceutska kompaija je neočekivano najavila smanjenje broja doza za isporuku prošle sedmice, navodeći probleme sa proizvodnjom u belgijskoj tvornici.

Predugovor o kupovini potpisan je prije no što je vakcina i razvijena. Očekuje se da će evropsko regulatorno tijelo odobriti upotrebu ove vakcine kasnije u petak, iako je njena efikasnost kod osoba starijih od 65 godina i dalje upitna.

AstraZeneca ponudila je Evropskoj uniji još osam miliona doza svoje vakcine protiv COVID-19, što je EU ocijenila neadekvatnim jer bi i dalje ostali u manjku u odnosu na pošiljku vakcina koju su prvobitno očekivali, rekao je izvor za Reuters.

Prošle sedmice je britansko-švedska firma neočekivano najavila da će smanjiti dostavu vakcina za Uniju, navodeći probleme sa proizvodnjom u belgijskoj tvornici. EU zvaničnici rekli su da to znači smanjenje od 60 posto odnosno na 31 milion doza u periodu do kraja marta.

Kako navodi Reuters, EU zvaničnik koji je direktno uključen u pregovore sa kompanijom rekao je da je AstraZeneca kasnije ponudila povećanje isporuke na 39 miliona doza u prvom tromjesečju, što EU smatra nedovoljnim.

Prema sporazumu potpisanom u avgustu kompanija bi trebala da opskrbi EU sa namjanje 80 miliona doza u tom periodu.

XS
SM
MD
LG