Dostupni linkovi

Evropska komisija traži od Belgije provjere u pogonu za vakcine 'AstraZenece'


Jedan od pogona AstraZeneca
Jedan od pogona AstraZeneca

Evropska komisija zatražila je u četvrtak (28. januara) od belgijskih vlasti da provjere proizvodnju vakcine protiv Covid-19 u postrojenju "AstraZeneca", gdje su problemi doveli do velikih zastoja u isporuci.

Belgijska Agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (FAGG) saopštila je da je Evropska komisija uputila zahtjev za inspekciju protoka proizvodnje u postrojenju.

FAGG u saopštenju ističe da inspekcija još nije izvršena i da će obuhvatati druga postrojenja i vlasti u drugim zemljama. Nije naveden razlog za inspekciju.

EU je bila iznenađena prije sedam dana kada je kompanija "AstraZeneca" objavila da će u prvom kvartalu smanjiti isporuku doza vakcine za oko 60 odsto.

Direktor "AstraZenece" Pascal Soriot izjavio je da je EU kasnila sa postizanjem ugovora o isporuci, tako da kompanija nije imala dovoljno vremena da ispravi sve probleme u proizvodnji u postrojenju u Belgiji.


FAGG je na zahtjev Evropske komisije početkom mjeseca već izvršila rutinsku inspekciju postrojenja i, takođe je izvršila reviziju planiranog proširenja kapaciteta.

Vakcina protiv korona virusa AstraZeneca, prema njemačkoj komisiji za vakcine, mogla bi se koristiti samo za vakcinaciju osoba mlađih od 65 godina, objavljeno je u četvrtak.

Komitet je zaključio da trenutno nisu dostupni dovoljni podaci za procjenu efikasnosti vakcine kod osoba starijih od 65 godina.

Evropska agencija za lijekove još nije odobrila vakcinu AstraZeneca, a odluka o tome trebala bi biti donesena u petak (29. januara).

Njemački mediji su početkom ove sedmice pisali o neefikasnosti ove vakcine kod starijih osoba ali je Njemačko ministarstvo zdravstva ustvrdilo kako se radi o pogrešnom čitanju statistika. Navedeno je da je u testiranju učestvovalo oko 8 posto starijih od 65 godina.

AstraZeneca je najavila da će Evropskoj komisiji naknadno poslati rezultate novije studije, u koju je uključeno više osoba starijih od 65 godina.

XS
SM
MD
LG