Dostupni linkovi

USAID nastavlja pomagati opštine u Srbiji


Ilustrativna fotografija

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) potpisala je memorandum s predstavnicima 12 opština Srbije radi saradnje na jačanju transparentne, inkluzivne i odgovorne lokalne uprave, kao i radi borbe protiv korupcije.

Memorandum su potpisale opštine Varvarin, Čajetina, Krupanj, Priboj, Inđija, Ljubovija, Bela Palanka, Šid, Veliko Gradište, Požega, Sremski Karlovci i Mionica, čime su postale deo USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast koji već tri godine pruža podršku lokalnim samoupravama, kojih je sada ukupno 25, navodi se u saopštenju USAID.

Direktor misije USAID-a za Srbiju Majk de la Rosa, izjavio je da lokalne samouprave imaju posebno važnu ulogu u borbi protiv korupcije i obezbeđivanju odgovornog upravljanja.

"Tokom protekle tri godine, naši partneri su usvojili i primenili važne nove prakse i politike, neophodne za povećanje odgovornosti vlasti i borbu protiv korupcije", kazao je Rosa.


U saopštenju se navodi da USAID nastavlja da pruža pomoć lokalnim samoupravama, nezavisnim nadzornim institucijama i novoosnovanim odeljenjima za suzbijanje korupcije u sudovima i tužilaštvima u okviru Projekta za odgovornu vlast, sa budžetom od 8,5 miliona dolara.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije, Marija Obradović, rekla je na onlajn konferenciji o tome da su SAD, preko USAID-a, prošle godine dale 22 miliona dolara pomoći Srbiji.

Ona je kazala da oblasti na koje je usmeren projekat za odgovornu vlast predstavljaju i ključne oblasti na kojima radi njeno ministarstvo, pre svega kroz novu Strategiju reforme javne uprave 2021-2030. i kroz Program za reformu sistema lokalne samouprave. Ciljevi su jačanje kapaciteta lokalne samouprave, prevencija korupcije, jačanje transparentne, inkluzivne i odgovorne lokalne vlasti.


Obradović je izjavila da je krajnji cilj podrške Ministarstva da uprava postane moderan servis za građane i privredu, a jedan od najvećih izazova je kontinuirana borba protiv korupcije.

"Lokalne samouprave treba maksimalno da iskoriste podršku USAID-a, posebno imajući u vidu njihovu borbu protiv korupcije", kazala je Obradović.

Dodala je da je izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi omogućena veća transparentnost budžeta, jačanje mehanizama učešća javnosti u donošenju lokalnih odluka.

Reforma pokrenuta usvajanjem novog Zakona o opštem upravnom postupku, Zakona o elektronskoj upravi i Zakona o centralnom registru stanovništva omogućiće modernizaciju i pojednostavljivanje administrativnih postupaka, ocenila je Obradović.

Poverenik za informacije od javnog značaja, Milan Marinović, izjavio je da izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja doprinose većoj transparentnosti rada vlasti i uspešnijoj borbi protiv korupcije.


"Ideja koja se tiče lokalnih samouprava je da decentralizujemo rad poverenika, da on dođe do lokalnih samouprava i da se omogući da može da organizuje svoje organizacione jedinice i van Beograda", istakao je Marinović.

Zamenica gradonačelnika Sombora Ljiljana Tica rekla je da je njen grad među prvima pokrenuo "proces participativnog budžetiranja" kao vid učešća građana u utvrđivanju lokalne politike i odlučivanju o trošenju sredstava iz budžeta grada.

XS
SM
MD
LG