Dostupni linkovi

USAID odobrio Srbiji 20,3 miliona dolara bespovratnih sredstava


Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, direktor misije američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Republici Srbiji Majk de la Rosa (Mike de la Rosa) i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri (Anthony Godfrey) potpisali su u Beogradu 13. amandman na Sporazum o pomoći između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, namenjen boljem funkcionisanju javne uprave, kao i 15. amandman na Sporazum koji se odnosi na jačanje konkurentnosti domaće privrede.

Ovim amandmanima, obezbeđuju se dodatna bespovratna sredstva Republici Srbiji u visini od 20,3 miliona dolara, koja će biti iskorišćena za podsticanje privrednih aktivnosti malih i srednjih preduzeća u našoj zemlji, kao i za podršku Srbiji u procesu evropskih integracija kroz jačanje institucija i vladavinu prava.

„Potpisivanje ovih amandmana o proširenju postojećeg Sporazuma, još jedan je dokaz naše posvećenosti da pomognemo Srbiji da ostvari svoj proklamovani cilj članstva u Evropskoj uniji (EU), a svedoči i o našoj podršci nastojanjima Srbije i njenog naroda da sebi i svojoj deci stvori zemlju sa više demokratije i prosperiteta“, rekao je ambasador SAD Entoni Godfri.

On je istkao i da su SAD „od 2001. godine do danas investirale preko milijardu dolara u partnerstvo sa Srbijom“. „Verujemo da je to pametno potrošen novac“, rekao je Godfri dodavši da je „svrha inostrane pomoći da ona više ne bude potrebna“.

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da je za Srbiju „od izuzetnog značaja da ima što je bolje moguće odnose sa SAD“.

„To je za nas važno i svi na tome treba da radimo“, rekla je Joksimović dodavši da je potpisvanje dva amandmana dokaz da „SAD na aktivan i snažan način podržavaju Srbijui na njenom evropkom putu“, izjavila je Joksimović.

Ona je navela i da je odobrenih 20.3 miliona dolara nastavak Sporazuma iz 2010. godine kojima je od tada do danas Srbiji odobreno ukupno 145 miliona dolara bespovratne pomoći.

Joksimović: Moguće otvaranje novih poglavlja u junu

Joksimović je istovremeno rekla i da će, iako je izveštaj Evropskog Parlamenta o napretku zemalja kandidata koji utiče i na otvaranje pregovaračkih poglavlja odložen za jesen, biti pripremljen „nezvaničan izveštaj“ koji će, kako je navela, dati mogućnost članicama EU da analiziraju urađeno u Srbiji, te da očekuje da ipak krajem juna neko od poglavlja bude otvoreno.

Ona je navela da je Srbija spremna za pet poglavlja - poglavlje 2 (sloboda kretanja radnika), poglavlje 21 (transevropske mreže), poglavlje 14 (transport), poglavlje 27 (životna sredina i klimatske promene) i poglavlje 28 (zaštita potrošača i javnog zdravlja).

Joksimović je izjavila da se u četvrtak čula sa Evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem (Varhelyi) koji je, kako je navela, predložio da se sačini jedan non paper, neformalni dokument koji bi pobrojao sve stvari vezane za oblasti vladavine prava da bi države članice do kraja juna, odnosno do kraja hrvatskog predsedavanja EU, mogle da se opredele da li će podržati otvaranje nekog od poglavlja, navela je ministarka Joksimović.

XS
SM
MD
LG