Dostupni linkovi

Kako živi supruga bjeloruskog političkog pritvorenika Ihara Losika

Ihar Losik, 28-ogodišnji bjeloruski bloger i konsultant Radija Slobodna Evropa (RSE), okončao je štrajk glađu 25. januara 2021. započet prije gotovo šest sedmica u znak protesta zbog optužbi da je pomogao organizovati nerede zbog spornih predsjedničkih izbora koji su pokrenuli talas protesta u Bjelorusiji koja se nalazi pod vlašću Aleksandra Lukašenka od 1994. godine.

"Odlučio sam prekinuti štrajk. Zašto sam to odlučio? Odlučio sam svojom voljom, jer sam dirnut nevjerovatnim talasom solidarnosti", rekao je Ihar u izjavi koju je prenio advokat.​

Uhapšen je 25. juna 2020. i optužen da je koristio svoj Telegram kanal za "pripremu remećenja javnog reda i mira" pred izbore 9. avgusta 2020. za koje Lukašenko tvrdi da je osvojio i, uprkos zahtjevima opozicije i zemalja Zapada, odbija dati ostavku.

Dok je čekao suđenje, Ihara su poslali u zatvorski centar Akrestsina u Minsku za koji Amnesty International ocjenjuje da je "sinonim za mučenje". Zatim se 15. decembra 2020. suočio sa novim optužbama, a potom stupio u štrajk glađu.

Bivši pritvorenici govorili su o brutalnim premlaćivanjima u Akrestsini i drugim zatvorima u Bjelorusiji. Bude li osuđen, Ihar se suočava s mogućom trogodišnjom zatvorskom kaznom.

Za sve to vrijeme, Ihar ima podršku sugrađana i porodice. Njegova supruga Darja i dvogodišnja kćerka čekaju okončanje procesa i Iharov povratak kući.

Fotografije: Bjeloruski servis Radija Slobodna Evropa

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG