Dostupni linkovi

Lavrov zatražio od Lukašenka da pokrene ustavnu reformu


 Lavrov i Lukašenko u MInsku
 Lavrov i Lukašenko u MInsku

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov optužio je Zapad za miješanje u Bjelorusiju tokom sastanka sa Aleksandrom Lukašenkom, predsjednikom Bjelorusije, u Minsku.

Lavrov je na konferenciji za novinare optužio Sjedinjene Države i nekoliko evropskih zemalja za "veliko miješanje" u unutrašnje poslove Bjelorusije. Dodao je da Zapad koristi "prljave metode takozvanih obojenih revolucija, uključujući manipulisanje javnim mnijenjem, podržava snage koje su otvoreno antivladine i promoviše njihovu radikalizaciju".

Hiljade demonstranata protestuju svaki vikend na ulicama Minska od predsjedničkih izbora u toj zemlji 9. augusta za koje demonstranti tvrde da su bili namješteni. Na tim je izborima Lukašenko ubjedljivo osvojio šesti predsjednički mandat.

Zapadni lideri su obili priznati rezultate izbora i podržali opozicionu kandidatkinju Svetlanu Tihanovsjaku, koja je napustila Bjelorusiju i nalazi se u Litvaniji zbog sigurnosnih razloga.

Lukašenko se suočava s pozivima da podnese ostavku nakon što je koristio silu da razbije demonstracije.

Predsjednik Bjelorusije je negirao izborne prevare i osigurao kredit vrijedan 1,5 milijardi dolara od Moskve, čija je politička podrška od vitalnog značaja za njegov ostanak na vlasti. Kasnije je izjavio da će Bjelorusija održati izbore kada se usvoje ustavne reforme, prenosi Reuters.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je također poručio bjeloruskom predsjedniku u četvrtak da poštuje sporazume s Kremljom i da pokrene ustavne reforme kako bi ublažio političku krizu.

"Kako je predsjednik Putin u više navrata naglašavao, mi smo zainteresirani da se te inicijative dese", poručio je Lavrov Lukašenku tokom posjete bjeloruskoj prijestonici Minsku. "Naravno da nam je u interesu da situacija ovdje bude mirna i stabilna i smatramo da bi početak ustavne reforme iniciran od strane lidera zemlje doprinio tome", kazao je Lavrov.

Politički protivnici odbacili su, međutim, Lukašenkov reformski prijedlog kao taktiku odugovlačenja.

XS
SM
MD
LG