Dostupni linkovi

Lukašenko obećao da neće predati vlast


Usred masovnih protesta u Bjelorusiji, kojima se traži njegova ostavka Aleksandar Lukašenko obećao je da neće predati vlast nikome.

Razgovarajući s novinarima u petak 13. novembra, Lukašenko je također oštro kritikovao svoje političke protivnike i one koji su protestovali protiv njegovog ponovnog izbora za predsjednika, te rekao da bi se njegova zemlja trebala integrirati sa organizacijama koje predvodi Moskva kako bi izbjegla ono što je nazvao "revolucijama u boji”, termin koji se često koristi za opis prozapadnih političkih preokreta.

"Nema prijenosa moći! Nema nasljednika. Ko god je izabran od strane naroda, mora ostati [na vlasti]. Zakleo sam se, obećao sam da će sve ići onako kako bjeloruski narod odabere", rekao je Lukašenko bjeloruskim, kazahstanskim, ruskim i ukrajinskim novinarima.

On je također rekao da se demonstranti, koji protestuju još od izbora 9. avgusta, spremaju ‘revoluciju u boji’.

On je također optužio demonstrante da planiraju uspostaviti uticaj zapadnih vlada, za koje je, kako je naveo, planiraju da naprave probleme Rusiji.

“Rusija savršeno dobro razumije da Bog zabranjuje gubitak Bjelorusije”, rekao je Lukašenko.

Lukašenkove izjave dolaze u momentu kada Evropska unija ponovo osuđuje nasilne akcije protiv bjeloruskih demonstranata te prijetnjama uvođenjem novih sankcija Minsku nakon smrti 31-godišnjeg Bjelorusa za kojeg se vjeruje da su ga navodno ubile maskirane sigurnosne snage.

Lukašenko koji vlada Bjelorusijom 26 godina suočava se sa gotovo dnevnim protestima i zahtjevima za njegovom ostavkom nakon što je odnio pobjedu na predsjedničkim izborima za koje opozicija i zapadne vlade kažu da su namješteni.

XS
SM
MD
LG