Dostupni linkovi

Brnabić: Holokaust je simbol sunovrata čovečanstva


Ana Brnabić
Ana Brnabić

Holokaust je simbol sunovrata čovečanstva i njegove strahote se nikada ne smeju zaboraviti i ponoviti, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić na naučnoj konferenciji povodom obeležavanja 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.

Brnabić je, na on-line konferenciji „Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije”, istakla da se danas sećamo svih koji su stradali u Aušvicu, Dahauu, Jasenovcu, na Sajmištu i mnogim drugim logorima – mestima koja su postala simbol neopisive tragedije, strašnih, bezumnih zločina, koja izazivaju bol, patnju, užaš i jezu, i danas, skoro osam decenija kasnije.

Ona je podsetila da je prošle godine, na ovaj dan, predstavljala Srbiju na ceremoniji obeležavanja 75 godina od oslobođenja Aušvica, a zajedno sa njom bili i ljudi iz Srbije koji su preživeli strahote ovog ili nekog drugog logora.

„Zbog njih, zbog svih onih koji su stradali, zbog njihovih porodica, zbog nas, zbog svih budućih pokolenja, važno je da o ovome pričamo, jer se strahote Holokausta ne smeju zaboraviti i ne smeju ponoviti”, naglasila je Brnabić.

„Holokaust je simbol sunovrata čovečanstva. Dužni smo da pamtimo, kako se nikada i nikome ne bi ponovilo”, rekla je Brnabić.


Ona je naglasila da Srbija odlučno odbacuje svaki oblik revizije istorije, relativizacije počinjenih zločina i svaki oblik neonacizma, neofašizma i mržnje prema pripadnicima drugih naroda i veroispovesti.

„Naša je dužnost, obaveza i odgovornost da se svaki put i svaki dan jasno i glasno borimo protiv svih vidova i relikta sličnih ideologija, danas i u svim narednim godinama”, rekla je Brnabić.


Međunarodni Dan sećanja na žrtve holokausta biće obeležen polaganjem venaca na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu u Beogradu.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na holokaust izjavila da je to bio jedan od najvećih zločina u istoriji čovečanstva i da sećanje na holokaust ne sme da izbledi.

Srpsko-jevrejsko pevačko društvo organizovalo je onlajn edukativnu radionicu pod nazivom „Da se nikad ne zaboravi holokaust, da se nikad ne ponovi – muzika piše sećanja“, sa ciljem promocije tolerancije, odnosno protiv diskriminacije, predrasuda, antisemitizma i rasizma.

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta ustanovljen je u znak sećanja na 27. januar 1945. godine, kada je Crvena armija oslobodila logor Aušvic-Birkenau, jedan od najozloglašenijih nacističkih logora smrti u porobljenoj Evropi u kojem je ubijeno 1, 1 miliona Jevreja.

XS
SM
MD
LG