Dostupni linkovi

U Memorijalnom centru Potočari obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta


Šest svijeća za šest miliona ubijenih Jevreja tokom holokausta, Memorijalni centar Potočari 27. januara 2021. godine
Šest svijeća za šest miliona ubijenih Jevreja tokom holokausta, Memorijalni centar Potočari 27. januara 2021. godine

Članovi tima Memorijalnog centra Potočari zajedno sa porodicama žrtava genocida zapalili su 27. januara šest svijeća u znak sjećanja na šest miliona ubijenih Jevreja u holokaustu tokom Drugog svjetskog rata.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da sjećanje na žrtve holokausta upozorava na opasnost politika mržnje, diskriminacije i dehumanizacije koje i danas djeluju širom svijeta.

˝Holokaust se nije desio odjednom, već se razvio tokom godina politika isključivanja Jevreja i drugih zajednica od nacističkog režima. Na svakom koraku danas vidimo slučajeve antisemitizma, koji su utemeljeni duboko i u ideologiji bijelih supremacista širom svijeta. Ne dozvolimo da se iskra nasilja i mržnje probudi, te prevaziđimo granice rasnih, etničkih i vjerskih podjela u zajedničkom djelovanju da ona toliko puta izgovorena fraza 'nikada više' bude nešto više od samo praznih riječi“, poručio je Suljagić.

Memorijalni centar Srebrenica preduzeo je aktivnosti kojim se želi uvezati i uspostaviti trajnu saradnju sa nekoliko memorijala koji su posvećeni čuvanju sjećanja i istraživanju holokausta.

˝Rezultat je to projekta 'Istina, dijalog, budućnost' koji Memorijalni centar provodi uz podršku Vlade Ujednjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Sarajevu. Cilj ovih aktivnosti je prenos znanja i metodologija istraživanja teških kršenja međunarodnog krivičnog prava, ali i značajnije povezivanje žrtava, njihovih porodica, istraživača i akademske zajednice.˝, istakao je Suljagić.

Suljagić je dodao da žele dati svoj doprinos borbi protiv nekažnjivosti, govora mržnje i diskriminacije.

˝Imamo mnogo toga što možemo da naučimo od institucija koje istražuju holokaust, ali istovremeno je važno da zajedno imamo snagu da djelujemo na borbi protiv antisemitizma i ksenofobije.˝, rekao je Suljagić

On je poručio da je u planu izrada jedinstvenog Kalendara sjećanja u koji će Memorijalni centar ugraditi datume poput Međunarodnog dana sjećanja na holokaust kao dijelom službenih obilježavanja i aktivnosti u toku godine.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. januara – na dan kada su jedinice Crvene armije 1945. godine oslobodile nacistički logor Aušvic u kojem je tokom Drugog svjetskog rata ubijeno najmanje 1,1 milion ljudi.

Prema podacima memorijalnog centra Jad Vašem, tokom holokausta je ubijeno između pet i šest miliona Jevreja.

XS
SM
MD
LG