Dostupni linkovi

Potpredsjednik RS pozvao na ignorisanje obilježavanja Svetog Save u školama


Osnovna škola u Srebrenici, ilustrativna fotografija
Osnovna škola u Srebrenici, ilustrativna fotografija

Učenici, nastavnici i roditelji Bošnjaci i Hrvati trebaju ignorisati obilježavanje slave Sveti Sava 27. januara u školama u Republici Srpskoj (RS), izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potpredsjednik tog bh. entiteta Ramiz Salkić.

On je ukazao da je obilježavanje slave Sveti Sava u školama u RS-u neprihvatljivo, te predstavlja "potpunu pravoslavizaciju obrazovnog procesa" u ovom dijelu Bosne i Hercegovine (BiH).

„Učenici Bošnjaci i Hrvati i njihovi roditelji i ove godine su prisiljeni da prisustvuju i učestvuju u različitim sadržajima s potpuno srpsko-pravoslavnom ikonografijom. Na ovaj način direktno se vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja djece, učenika Bošnjaka i Hrvata, kao i njihovih roditelja“, smatra Salkić.

Salkić je dodao da nema ništa protiv toga da djeca i njihovi roditelji obilježavaju i slave ono što oni žele, osjećaju i smatraju da trebaju slaviti, ali s pozicije jednakosti i jednakih prava, neprihvatljivo je da se slava Sveti Sava nameće kao proslava svim učenicima, nastavnicima i roditeljima.

„Proslave slave Sveti Sava u školama predstavlja dodatnu pravoslavizaciju obrazovnog procesa i pritisak na učenike Bošnjake i Hrvate i njihove roditelje. Uz konstantno negiranje bosanskog jezika, ova proslava je primjer koji oslikava stanje obrazovnog procesa u ovom dijelu BiH i jedan je od drastičnih primjera sistemske diskriminacije i svojatanja obrazovnog procesa samo za učenike Srbe, a tako i nastavnike“, naglasio je Salkić za RSE.

Dodao je da je ovaj pristup neprihvatljiv i sa aspekta ljudskih prava i sloboda i izbora, u smislu vjerskih uvjerenja i nacionalnog opredjeljenja.

Salkić je i prošle godine uputio ovakav poziv. Kako je rekao za RSE, poznaje roditelje i nastavnike koji na ovaj dan svoju djecu nisu poslali u školu, niti otišli na posao, ali ima više onih koji su zbog pritisaka i eventualne diskriminacije to ipak uradili.

„Najveći problem je što zakonski ne možemo zaštiti roditelje i nastavnike čija djeca danas ne učestvuju u proslavi obilježavanja Svetog Save. Nisu u pitnju samo sankcije, već diskriminacija i strah od represije, koju bi roditelji, njihova djeca, pa i nastavnici osjećali ukoliko danas ne odu u školu“, upozorio je Salkić.

Dodao je da je žalosno što o ugrožavanju dječijih prava, ali i prava njihovih roditelja šute mnogobrojne organizacije i institucije, koje bi trebale podići svoj glas protiv ove diskriminacije u obrazovnom procesu u RS-u.

„Šute ombudsmani za ljudska prava i prava djece, šuti OSCE i OHR, iako se ovim procesima direktno ugrožava Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i grubo krši UN-ova Konvencija o pravima djeteta“, rekao je Salkić.

Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma odnosi se na povratak i integraciju stanovništva koje je izbjeglo iz ratom zahvaćenih područja.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) proslavlja 27. januara Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Taj dan se obilježava u svim školama u RS-u i Republici Srbiji kao školska slava.

XS
SM
MD
LG