Dostupni linkovi

Demokrate predale američkom Senatu optužnicu protiv Donalda Trumpa


Čelnici američkog Zastupničkog doma službeno su predali Senatu optužnicu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, što je prvi korak na početku njegovog suđenja, 25 januara 2021.

Zastupnički dom SAD-a u ponedjeljak je Senatu predao optužnicu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji se tereti za poticanje pobune u Capitol Hillu 6. januara.

Na taj način je pokrenuto suđenje za njegov opoziv.

Devet demokrata koji će biti tužitelji tokom procesa, donijelo je optužnicu Senatu u pratnji službenika Capitola i vršioca dužnosti narednika, istim putem kojim su se kretale Trumpove pristalice kada su se sukobile s policijom.

"Donald Trump se tereti da je počinio zločine i prekršaje potičući nasilje na Vladu Sjedinjenih Američkih Država", stoji u optužnici koja je pročitana nakon dolaska u Senat.

Deset republikanaca pridružilo se demokratama u glasanju za opoziv Trumpa 13. januara u Zastupničkom domu, no za njegovu osudu u Senatu trebat će podrška 17 republikanaca, uz 50 demokrata.

Joe Biden je u u ponedjeljak za CNN kazao da ne vjeruje da će u Senatu biti dovoljno glasova protiv Trumpa. Ukoliko se to ipak desi, Trumpu će biti zabranjeno da se u budućnosti ponovo kandiduje za predsjednika.

Suđenje bi trebalo početi 9. februara, u poroti će biti 100 senatora, a suđenjem će predsjedavati demokrata Patrick Leahy.

Trump je prvi predsjednik u istoriji SAD-a protiv kojega je dvaput pokrenut opoziv i prvi predsjednik kojemu se sudi nakon što mu je istekao mandat.

XS
SM
MD
LG