Dostupni linkovi

Poljoprivrednici BiH: Država hitno da donese mjere u zaštiti domaće proizvodnje


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Bosne i Hercegovine (BiH) na sastanku u Vogošći, kod Sarajeva, zatražili su od Vijeća ministara BiH konkretne mjere u zaštiti domaće proizvodnje, te ponovili zahtjev za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca.

Kako je najavljleno iz Udruženja, ukoliko do februara zahtjevi ne budu ispunjeni, poljoprivrednici u BiH će održati proteste.

Domaći poljoprivrednici, čiji je opstanak dodatno ugrozio korona virus, poručuju da ih od propasti može spasti samo hitno uvođenje mjera kojima bi se ograničio nekontrolisani uvoz iz Evrope.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača BiH Vladimir Usorac izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da poljoprivrednici i dalje rade kao i prije pandemije, ali da problema u poljoprivredi ima više nego ikad, najčešće zbog viška proizvoda.

“Imamo problem što država ništa ne radi strateški i sa ciljem. Nema turista, mnogo ljudi ostaje bez posla, štedi, svi manje troše. Veliki problem predstavlja i to što je najveći broj hotela ili ugostiteljskih objekata zatvoreno, a oni su bili najveći nabavljači mlijeka i mesa. U BiH imate više od 17 hiljada proizvođača mlijeka, a trenutno ih radi oko dvije hiljade. Ista situacija je sa proizvodnjom mesa, sa proizvodnjom bilo čega u ovoj državi”, objasnio je Usorac.

Poljoprivredni proizvođači u BiH u posljednjih šest mjeseci zatražili su od ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca pomoć u vidu donošenja zakonskih akata i uvođenja akciza na robe.

Kako je objasnio Usorac, do danas ništa konkretno nije poduzeto, te je iz tog razloga zatražena smjena ministra Košarca.

“Molili smo Košarca da donese neke zakonske akte, akcize na robe kojih mi imamo dovoljno, da se uvode prelevmani na meso, kao i na sve ostale proizvode. Skoro godinu dana slušamo kako on stalno nešto obećava, ali od toga nema ništa. Ne može jedina pomoć poljoprivrednicima biti u tome da pozivate građane da kupuju domaće proizvode. Zato i tražimo njegovu smjenu”, poručio je Usorac.

Poljoprivrednici nisu zadovoljni radom ministra Košarca i zbog nesporovođenja već potpisanih sporazuma, kao što su CEFTA (višestrani ugovor o slobodnoj trgovini, kojeg su potpisale Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Moldavija, Srbija i Kosovo), te Sistem pojedinačnog plaćanja po farmi (SFS) koji se odnosi na prava poljoprivrednika da ostvare poticaje.

Nakon protesta koji su poljoprivrednici organizovali na carinskim terminalima Gradiška i Rača, 28. decembra 2020. godine, ministar Košarac je rekao da su poljoprivredni proizvođači izmanipulisani, a bivšeg ministra vanjske trgovine Mirka Šarovića i Srpsku demokratsku stranku (SDS), čiji je Šarović član, optužio za organizaciju protesta poljoprivrednika.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) početkom oktobra 2020. godine izdvojila je 100 miliona konvertibilnih maraka (KM), odnosno 50 miliona eura pomoći za pet najpogođenijih sektora u ovom bosanskohercegovačkom entitetu, kako bi se ublažile posljedice izazvane pandemijom korona virusa.

Od ukupno 100 miliona KM, deset miliona (pet miliona eura) namijenjeno je poljoprivrednicima.

XS
SM
MD
LG