Dostupni linkovi

Vlada FBiH izdvaja 50 miliona eura za pomoć privredi


Predsedjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić
Predsedjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) izdvojiće 100 miliona konvertibilnih maraka (KM) odnosno 50 miliona eura pomoći za pet najpogođenijih sektora u ovom bosanskohercegovačkom (bh.) entitetu, kako bi se ublažile posljedice izazvane pandemijom korona virusa.

Od ukupno 100 miliona KM, po 30 miliona (15 miliona eura) će dobiti sektori turizma i industrije, 20 (10 miliona eura) sektor prometa i komunikacija, te po deset miliona ( 5 miliona eura) namijenjeno je poljoprivrednicima i kliničkim centrima u FBiH (Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Kliničkom centru u Tuzli i Kliničkom centru u Mostaru).

Fadil Novalić, premijer FBiH kaže kako su dosadašnje mjere Vlade dale pozitivne rezultate, tako da je smanjen broj nezaposlenih osoba, a koje su usljed pandemije ostale bez posla.

„U maju smo imali 27.500 osoba koje su ostale bez posla, danas taj broj iznosi 13.700. To pokazuje da smo gotovo prepolovili negativan uticaj pandemije, kada je u pitanju očuvanje radnih mjesta, a to nam je najvažnije“, rekao je Novalić danas (05.oktobra) u Sarajevu, nakon sastanka sa predstavnicima poslodavaca.

Jedan od najpogođenijih privrednih sektora je turizam, a prvu pomoć hotelijeri iz Federacije BiH su dobili u maju. Tada im je federalna Vlada uplatila doprinose za uposlene za tri mjeseca.

Međutim, kako je promet pao za više od 90% u odnosu na prošlu godinu, te da su hoteli u ovom dijelu BiH uglavnom prazni od marta, pomoć države je neizostavna smatra generalni direktor kompanije „Europe Group“ Rasim Bajrović.

„ Ova pomoć će nam itekako dobro doći da sačuvamo postojeća radna mjesta ili da eventualno zaposlimo nove ljude, ali i da sačuvamo likvidnost naših kompanija“, rekao je Bajrović nakon sastanka sa predstavnicima Vlade FBiH održanog u Sarajevu.

I kompanije koje se bave prevozom putnika također su pogođene pandemijom korona virusa. Prema riječima direktora kompanije „Centrotrans Eurolines“ Safudina Čengića na njihovo poslovanje još uvijek se odražavaju mjere Kriznog štaba.

„Imamo zabranu Kriznog štaba da u autobusima mogu biti popunjena sva mjesta, već zbog poštivanja mjera fizičke distance, pola autobusa mora biti prazno. Svi mi znamo da autobusi imaju iste troškove, bili oni puni ili vozili samo deset putnika“, rekao je Čengić.

XS
SM
MD
LG