Dostupni linkovi

Uskoro lista vitalnih proizvoda između zemalja CEFTE


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Staša Košarac upoznao je danas, tokom video konferencije, predstavnike vodećih kompanija u realnom sektoru u Bosni i Hercegovini o listi vitalnih proizvoda koji će imati olakšani promet između zemalja Cefte, zahvaljujući osnivanju takozvanih zelenih prioritetnih traka, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine.

Košarac je napomenuo da će konačnu listu vitalnih proizvoda definisati Sekretarijat Cefte, nakon što izvrši analizu predloženih listi vitalnih proizvoda, koje su dostavile sve njene zemlje članice.

On je podsjetio sagovornike da je od Kancelarije za veterinarstvo BiH zatražio dvadesetčetvoročasovno prisustvo veterinarskih inspektora na definisanim graničnim prelazima, te konstatovao da je BiH jedina od zemalja u regionu u kojoj ova mjera funkcioniše.

Košarac je istakao da je od Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH zatražio da omoguće nesmetan transport robe za koje je potrebna "D" dozvola preko određenih graničnih prelaza, da bi domaćim poljoprivrednicima bili obezbijeđeni uslovi za proljećnu sjetvu.” – navodi se u saopštenju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

U saopštenju se ističe i kako je Košarac poručio da je od ključne važnosti da spoljnotrgovinski promet BiH funkcioniše u aktuelnim uslovima.

XS
SM
MD
LG