Dostupni linkovi

Siniša Mali: Krajem 2021. gradnja metroa u Beogradu


Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Srbije
Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Srbije

Sporazum o razumevanju za izgradnju metroa u Beogradu potpisali su 22. januara predstavnici Vlade Srbije i kineskih i francuskih firmi angažovanih na ovom infrastrukturnom projektu.

Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Srbije, izjavio je da gradnja beogradskog metroa počinje u novembru na lokaciji Makiško Polje i da bi prva linija, od Železnika do Mirijeva, trebalo da bude završena 2028.

„Korak smo bliže našem višedecenijskom snu o metrou u glavnom gradu. Kineski partneri izvodiće građevinske radove, a francuski će biti zaduženi za metro sistem i vozne kompozicije”, rekao je Mali u petak nakon potpisivanja dokumenta u beogradskoj Palati Srbija.

Potpise na sporazum u ime učesnika projekta stavili su i Stanko Kantar, direktor preduzeća Beogradski metro i voz, Filip Deler, potpredsednik grupe Alstom, Loran Žermen, izvršni direktor Ežis Rejla (Egis Rail), i Šje Ziđi, predstavnik kompanije Pauer Čajna (PowerChina).

Ministar Mali najavio je da će prva linija beogradskog metroa biti dugačka 21,3 kilometra i da će imati 21 stanicu. Druga, od Mirijeva do Zemuna, sa 20 stanica biće duga 19,2 kilometra, a treća, koja je u razmatranju, trebalo bi da poveže delove grada do kojih dolaze linije Beogradskog voza, kao što je pravac od Pančeva sa leve obale Dunava.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) Siniša Mali rekao je da su francuski i kineski partneri izabrani za izgradnju metroa u Beogradu na osnovu međudržavnih sporazuma Srbije sa Francuskom i Kinom, a da će podizvođači za ovaj projekat od nacionalnog značaja, koji će se finansirati iz budžeta, biti birani na tenderima.

„Preliminarna analiza pokazala je da će obe linije metroa koštati 4,4 milijarde evra. Prva linija metroa biće završena 2028. godine“, rekao je Mali na pitanje RSE.

Šje Ziđi, predstavnik Pauer Čajna, rekao je na pitanje RSE da će vrednost radova koju će na metrou u Beogradu izvesti ta firma, za koju je naglasio da je najveća građevinska kompanija u svetu, iznositi od 1,3 do 1,4 milijarde evra.

Takođe, Filip Deler, potpredsednik grupe Alstom, na pitanje RSE rekao je da će vrednost radova te francuske kompanije na prvoj metro liniji, koji podrazumevaju i najmoderniju infrastukturu, obuku i održavanje, biti 535 miliona evra.

„Radi se o jednom od najvećih infrastrukturnih poduhvata u Evropi u idućoj deceniji. Čast nam je da u njemu učestvujemo“, rekao je Loran Žermen, direktor Ežisa, francuske kompanije čiji zadatak je projektovanje linija Beogradskog metroa i voza.

Ministar Sinša Mali saopštio je da su u toku pripreme za izgradnju metroa u Beogradu, naveo da je usvojen plan detaljne regulacije za Makiško Polje gde se u prvoj fazi radi depo za prvu liniju koja će ići preko lokacije stambeno-poslovnog naselja Beograd na vodi, kao i druga, koja će se na istom mestu ukrštati sa prvom na pravcu Mirijevo-Novi Beograd-Zemun.

“Prošle godine u novembru Srbija je sa Vladom Francuske potpisala sporazum o obezbeđivanju finansiranja za deo koji će raditi francuske kompanije, u iznosu od 454 miliona evra. Trenutno smo u razgovorima sa kompanijama koje treba da obezbede finansiranje za deo koji radi Pauer Čajna”, rekao je Mali.

Neostvareni planovi za izgradnju beogradskog metroa traju već 50 godina, od socijalističke vlasti Josipa Broza Tita u Jugoslaviji sedamdesetih godina XX veka, preko devedesetih i vladavine Slobodana Miloševića, kao i od dvehiljaditih do danas.

Glavni grad Srbije jedna je od retkih prestonica u Evropi, među kojima su i Tirana, Sarajevo, Ljubljana, Zagreb, Skoplje, koje danas nemaju ovaj savremeni vid javnog prevoza.

XS
SM
MD
LG