Dostupni linkovi

Tepić: Potvrđeno da je čelnik Elektropvirede zloupotrebljavao javni novac


Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde

Marinika Tepić, potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde (SSP), optužila je vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorada Grčića da je prekršio zakon.

Državna revizorska institucija (DRI) je u izveštaju o poslovanju EPS potvrdila, navela je Tepić na konferenciji za novinare ispred sedišta ove firme u Beogradu, da je Grčić u 2018. i 2019. godini sprovođenjem javnih nabavki vrednih 31,53 milijarde dinara (oko 266 miliona evra) kršio Zakon o javnim nabavkama.

Ona se pozvala na reviziju DRI objavljenu u ponedeljak, 18. januara.

"Revizor je dokazao da je tokom 2018. i 2019. godine Grčić kršio zakon i zloupotrebljavao novac građana, a ostao je nesmenjen na funkciji", kazala je Tepić.

Navela je da je DRI utvrdio da Grčić zbog svog v.d. statusa, čije je zakonsko trajanje premašeno, nije smeo da potpisuje ugovore EPS-a i dodala da je vršena revizija samo "uzorka" od 97 ugovora, a da je ugovora u tim godinama bilo "na stotine i stotine".

Tepić je rekla da je utvrđeno i da je u 82 od 97 analiziranih ugovora o javnim nabavkama bio samo po jedan ponuđač.

"To znači ili da su uslovi namešteni ili da su se Milorad Grčić i stranačko rukovodstvo EPS-a na neobičan način potrudili da oteraju sve druge ponudjače", ocenila je ona.

DRI je zaključio da je Grčić potpisao najmanje 1.049 ugovora o privremenim i povremenim poslovima za radnike kojima kasnije nije dao ugovore na neodređeno vreme, "kako bi ih držao na povocu i koristio ih kad dođu izbori", naglasila je Tepić.

Kazala je da je revizor potvrdio i da je Grčić protivno zakonu još uvek na mestu v.d. direktora EPS-a i da su zbog toga svi ugovori koje je potpisao ništavni, ali je dodala i da je istekao mandat i Nadzornom odboru tog preduzeća koje bi trebalo da kontroliše rad direktora.

Tepić je navela da je DRI revidirala i ugovore firmi Nites, Sekvester i Aseko, za koje je ona ranije tvrdila da su u direktnim političkim i porodičnim vezama sa vrhom vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

XS
SM
MD
LG