Dostupni linkovi

EPS demantuje da kineske kompanije ne plaćaju struju


Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ saopštilo je da kineske kompanije redovno izmiruju sva potraživanja prema tom preduzeću, reagujući tako na tvrdnje stranke Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) da kineske kompanije ne plaćaju električnu energiju.

„Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ demantuje navode koji su se pojavili u delu javnosti da kineske kompanije ne plaćaju električnu energiju“, saopšteno je iz EPS-a.

Elektroprivreda Srbije objavila je u ponedeljak na svom portalu spisak od 20 najvećih dužnika po računu za struju u zemlji na dan 10. juna 2020. godine, a čiji ukupan dug prelazi 19 milijardi dinara.

Kako se navodi u tom izveštaju, najveći dužnici za isporučenu električnu energiju su „Železara Smederevo“ sa dugom većim od 4,6 milijardi dinara (blizu 40 miliona evra), slede JP Rudnici Resavica sa dugom od oko 2,6 milijardi dinara (22,1 milion evra) i „Energetika“ Kragujevac sa dugom od 1,7 milijardi dinara (14,4 miliona evra). Na četvrtom mestu je JKP „Infostan tehnologije Beograd“, a na petom „Serbia Zijin Bor Copper“ doo Bor.

Povodom spiska dužnika koji je objavio EPS, LSV je navela da je "interesantno što se u samom vrhu velikih dužnika nalaze i pojedine strane firme, naročito kineske".

"Najveći dužnik je 'Železara Smederevo' u vlasništvu kineske kompanije 'Hesteel Group' sa dugom od gotovo 4,7 milijardi dinara. Pri vrhu je još jedna kineska kompanija 'Serbia Zijin Bor Coper' koja duguje 871 milion dinara (7,4 miliona evra)", naveo je LSV u saopštenju.

U EPS-u ovim povodom objašnjavaju da je kompanija „Železara Smederevo“ d.o.o. u stečaju, pa je celokupan iznos potraživanja prijavljen u stečajnu masu i da ga je priznao Privredni sud, a da novi vlasnik redovno izmiruje sva potraživanja prema EPS-u.

Dalje navode da je „Serbia Zijin Copper“ d.o.o. iz Bora vlasnik nekadašnjeg RTB Bor, da je novi vlasnik preuzeo prava i obaveze RTB Bor i nastavio da posluje pod novim imenom. Takođe, u EPS-u navode i da da je dug Rudarsko-topioničarkog basena Bor koji je nastao u periodu od 1. aprila do 31. oktobra 2016. godine reprogramiran i da ga novi vlasnik „Serbia Zijin Copper“ d.o.o. „uredno izmiruje u skladu sa zaključenim reprogramom i planom otplate“.

EPS napominje da je samo u ovoj godini iznos duga smanjen za 1,37 milijardi dinara.

U LSV-u su naveli da očekuju da spisak od 20 najvećih dužnika po računu za struju, koji je objavila Elektroprivreda Srbije, „neće ostati samo mrtvo slovo na papiru“ i da će dug biti plaćen.

XS
SM
MD
LG