Dostupni linkovi

Brisel primio pismo iz Podgorice, obećava solidarnost sa regionom u distribuciji vakcina


Zemlje Zapadnog Balkana će vakcine dobiti preko dva kanala: kupovinom vakcina od zemalja člnica EU koje će imati surplus, kao i preko COVAX-a
Zemlje Zapadnog Balkana će vakcine dobiti preko dva kanala: kupovinom vakcina od zemalja člnica EU koje će imati surplus, kao i preko COVAX-a

Zvaničnici Evropske komisije (EK) potvrdili su da su primili pismo iz Podgorice putem kojeg se traži distribucija vakcina protiv COVID-19.

“Mogu potvrditi da smo dobili pismo te da ćemo blagovremeno odgovoriti”, izjavila je novinarima portparolka EK, Ana Pisonero istakavši da je prioritet evropskih institucija pomoć zemljama regiona u što ranijoj vakcinaciji građana “naročito onih koji pripadaju prioritetnim grupama”.

Uoči samita lidera Evropske unije koji se održava u četvrtak, 21. januara, ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović uputio je predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, visokom predstavniku EU za vanjsku politiku i bezbednost Žozepu Borelju i evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju pismo u kojem ističe značaj nabavke određenih doza vakcina za Crnu Goru.

Predstavnica za štampu u Evropskoj komisiji, Ana Pisonero, je podsetila da ova institucija aktivno radi na pomoći u distribuciji vakcina protiv korona virusa i za zemlje Zapadnog Balkana te je to razlog zašto je krajem decembra EK odvojila 70 miliona evra bespovratne pomoći za region za kupovinu vakcina protiv COVID-19.

Ana Pisonero je potvrdila da je unutar EU u toku rasprava o načinima distribucije vakcina protiv COVID-19 zemljama regiona, međutim da ona “nije u poziciji da saopšti dodatne detalje” ove rasprave.

Inače šefovi država i vlada EU će u četvrtak 21. januara uveče, održati samit u formatu video-konferencije gde će se raspravljati o novim merama protiv korona virusa naročito u svetlu širenja novog soja engleskog virusa. Ne očekuju se konkretne odluke ali se svakako očekuje da se saopšti saolidarizacija i sa susednim zemljama EU u distribuciji vakcina protiv COVID-19.

Zemlje Zapadnog Balkana će vakcine dobiti preko dva kanala: kupovinom vakcina od zemalja člnica EU koje će imati surplus, kao i preko COVAX-a koji omogućava da zemlje sa visokim prihodima osiguraju da vakcina bude dostupna i za zemlje sa niskim i srednjim prihodima. Glavni investitor COVAX-a je Evropska Unija.

XS
SM
MD
LG