Dostupni linkovi

Joe Biden stupio na dužnost predsjednika SAD-a

Joe Biden je nakon polaganja zakletve 20. januara postao 46. predsjednik Sjedinjenih Država.

23:47 20.1.2021.

Joe Biden: Senator, potpredsjednik, predsjednik

Joe Biden postao je 46. predsjednik Sjedinjenih Država. Najstariji predsjednik i svojevremeno najmlađi senator, Biden je tokom svog prvog predsjedničkog govora rekao da je današnji dan “dan demokratije”, kao i da je “demokratija prevladala”.

Biden: ‘Ovo je dan nade’
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00

Pored njega, zakletvu kao prva žena potpredsjednica i prva Afroamerikanka azijskog porijekla, položila je Kamala Harris.

Zakletvu su položili u zgradi Capitola u koju su prije samo dvije sedmice upale nasilne pristalice Donalda Trumpa u pokušaju da spriječe potvrđivanje predsjedničkih glasova. Pet osoba je poginulo tokom pobune, hiljade pripadnika Nacionalne garde raspoređeno je na ulice Washingtona.

Zbog pojačanih mjera sigurnosti, kao i zbog straha od širenja korona virusa inauguracija nije bila otvorena za širu javnost. Na mjestu na kojem inače budu ljudi, postavljeno je 200.000 zastava koje simboliziraju sve one koji nisu mogli biti na zakletvi.

Prvi put u Bijeloj kući kao predsjednik
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

“Volja naroda je saslušana. Naučili smo ponovo da je demokratija dragocjena i da je demokratija krhka. U ovom satu, moji prijatelji, demokratija je prevladala”, rekao je Biden nakon zakletve.

Inauguraciji su prisustvovali bivši predsjednici Barack Obama, George Bush i Bill Clinton sa svojim porodicama. Prisutni su bili članovi Kongresa, dok su Lady Gaga, Jennifer Lopez i Garth Brooks učestvovali u ceremonijalnom dijelu zakletve.

Na inauguraciji nije bio bivši predsjednik Donald Trump, koji je u satima prije zakletve napustio Washington i sa porodicom otišao na svoje imanje na Floridu.

Trump, koji nikada nije priznao poraz, u svom oproštajnom govoru pred odlazak na Floridu nije spomenuo Bidena po imenu, već je rekao da će se “na neki način vratiti”.

Trump: 'Vratit ćemo se na neki način'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Joe Biden će, sa 78 godina, biti najstariji američki predsjednik.

No, on je bio i šesti najmlađi senator u historiji SAD-a, kada je 1972. sa samo 30 godina postao senator Delawarea.

Dva puta je učestvovao u predsjedničkim utrkama i gubio. Prvi put se kandidovao 1987. godine i izgubio. Osam godina služio je kao potpredsjednik tokom mandata Baracka Obame.

Ko je Joe Biden, novi predsjednik Sjedinjenih Država pročitajte ovdje, ili slušajte u našem podcast serijalu 'Između redova'.

Biden u borbi za zaceljivanje američkih podela
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:38:41 0:00
Direktan link


Ovim se odjavljujemo iz današnjeg bloga uživo. Hvala vam što ste bili uz nas dok smo pratili inauguraciju 46. američkog predsjednika. Sve ostale informacije pratite i dalje na našem sajtu.

23:31 20.1.2021.

Biden potpisao prve izvršne naredbe

Američki predsjednik ispunio je ranije dato obećanje i u satima nakon polaganja zakletve počeo je sa potpisivanjem izvršni naredbi. Među prvima, okončao je zabranu putovanja za neke od većinski muslimanskih zemalja, koju je uveo bivši predsjednik Donald Trump.

Pored toga, popisao je izvršnu naredbu kojom se obavezuje nošenje maski u federalnim zgradama i na federalnoj zemlji.

“Danas je najbolje vrijeme za početi”, rekao je Biden novinarima iz Bijele kuće. On planira u prvim satima mandata potpisati 17 izvršnih naredbi.

U međuvremenu, tri nova demokratska senatora položila su zakletvu potpredsjednici Kamali Harris, koja djeluje i u svojstvu predsjednice Senata.

Ovo znači da Demokratska stranka ima većinu u Senatu, Bijeloj kući i Zastupničkom domu prvi put u posljednjoj deceniji. Senat je sada podijeljen 50-50, no demokrate će imati kontrolu jer potpredsjednica daje finalni glas kada su senatori izjednačeni. U Zastupničkom domu, demokrate imaju većinu od 221 prema 211.

22:02 20.1.2021.

Biden stigao u Bijelu kuću

Američki predsjednik Joe Biden stigao je, zajedno sa suprugom Jill i ostatkom porodice, po prvi put u predsjedničkom kapacitetu u Bijelu kuću.

Očekuje se da će Biden odmah početi da radi, obzirom da je ranije najavljeno da će prvog dana u predsjedničkoj kancelariji potpisati niz izvršnih odredbi.

21:49 20.1.2021.

20. januar kroz fotografije

Pogledajte kroz fotografije kako je bilo na ceremoniji polaganja zakletve 46. predsjednika Sjedinjenih Država.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG