Dostupni linkovi

Lideri EU pozdravili Bidenovo stupanje na dužnost


Joe Biden

Lideri Evropske unije, NATO-a, Velike Britanije i Kanade pozdravili su stupanje na dužnost novog predsednika Sjedninjenih Američkih Država Joe Bidena nakon što je 20. januara položio zakletvu na ceremoniji u Washingtonu.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na Twitteru je napisala da je Evropa spremna da se poveže sa starim partnerima.

"Sjedinjene Države su se vratile. I Evropa je spremna. Da se poveže sa starim i pouzdanim partnerom, da udahnu novi život našem dragom savezu", napisala je Von der Leyen.

Ona je napisala da je spremna da predstavi predsedniku SAD Bidenu predlog Brisela za novu "transatlantsku agendu".

Predsednik Evropskog saveta Charles Michel označio je na svom Twitteru Bidena i potredsednicu SAD Kamalu Harris, uz poruku: "Vreme je da vratimo zdrav razum i oživimo odnos EU i SAD".

Čestitke je uputio i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell koji je pozdravio nameru novog američkog predsednika da se "ponovo angažuje sa svetom".

"EU se nada otvaranju novog poglavlja u transatlantskim odnosima i zajedničkom radu na rešavanju gorućih kriza našeg vremena", napisao je Borelj na Twiterru.

Govoreći u Parlamentu, britanski premijer Boris Johnson rekao je da se raduje saradnji sa Bidenom.

"Kao i sa njegovom administracijom na jačanju partnerstva između naših zemalja i radu na zajedničkim prioritetima: od klimatskih promena, borbe protiv pandemije i jačanju transnacionalne bezbednosti", rekao je Johnson.

Predsednik Nemačke Frank Walter Steinmeier naveo je da je "danas dobar dan za demokratiju" i da se Biden u SAD suočio sa "ogromnim izazovima i izdržao".

"Uprkos pokušajima da se rastrgne američko institucionalno tkivo, izborni zvaničnici i guverneri, sudstvo i Kongres pokazali su se snažnim. Veliko mi je olakšanje što če se Joe Biden useliti u Belu kuću. Znam da mnogi ljudi u Nemačkoj dele ovo osećanje", rekao je Steinmeier u video poruci.

Predsednik Francuske Emmanuel Macron uputio je preko Twittera "najlepše želje najznačajnijeg dana za američki narod".

"Zajedno smo. Bićemo snažniji da se suočimo sa izazovima našeg vremena. Snažniji da izgradimo budućnost. Snažniji da zaštitimo našu planetu. Dobrodošli nazad u Pariški sporazum!", napisao je Macron.

Poruka predsednika Francuske odnosi se na međunarodni sporazum o klimi iz 2015. godine, koju su Sjedinjene Države za vreme administracije Donalda Trumpa formalno napustile u novembru 2020.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da "veza Amerike i Evrope predstavlja osnovu naše bezbednosti", a da je "snažni NATO je dobar i za Ameriku i za Evropu".

Premijer Španije Pedro Sanchez izjavio je da Bidenova pobeda predstavlja "pobedu demokratije nad ultradesnicom i njene tri metode - masovne obmane, nacionalne podele i čak i nasilnih napada na demokratske institucije".

"Pre pet godina mislili smo da je Trump loša šala, ali pet godina kasnije shvatili smo da je ugrozio ništa manje od najmoćnije svetske demokratije", rekao je Sanchez.

Premijer Italije Giuseppe Conte najavio je da će odmah početi saradnju sa Bidenom s obzirom na italijansko predsedavanje G20.

"Imamo snažnu zajedničku agendu, koja se kreće od efikasnog multilateralizma koji želimo da vidimo, do klimatskih promena, zelene i digitalne tranzicije i socijalne inkluzije", rekao je Conte u parlamentu.

Premijer Kanade Justin Trudea čestitao je Bidenu stupanje na funkciju, navodeći da će s njim sarađivati u borbi protiv pandemije korona virusa i klimatskih promena.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja rekao da je molitve usmerio ka Bidenovim naporima za ostvarivanje pomirenja u SAD i među narodima sveta.

On je naveo da se nada da će Biden raditi na uspostavljanju društva koje će karakterisati "istinska pravda, slobode, poštovanje prava i dostojanstva svake osobe, posebno siromašnih, ranjivih i onih čiji se glas ne čuje".

Dve sedmice nakon što je nasilna grupa pristalica dosadašnjeg predsednika SAD Donalda Trumpa upala u zgradu Kongresa u Vašingtonu kako bi pokušali da spreče potvrđivanje glasova, Joe Biden položio je zakletvu i postao 46. predsednik Sjedinjenih Država.

Zakletvu je na ceremoniji u Vašingtonu položila i Kamala Harris, potpredsednica SAD koja je već ušla u istoriju kao prva žena potpredsednica i prva žena Afroameričkog i azijskog porekla na istoj poziciji.

XS
SM
MD
LG