Dostupni linkovi

Netanyahu pozvao Bidena da 'ojačaju savezništvo'


Biden (L) i Netanyahu tokom susreta u Jerusalimu u martu 2016.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu pozvao je novog predsednika SAD Joe Bidena da "ojačaju savezništvo" kako bi se suočili sa "zajedničkim izazovima", kao što je pretnja Irana.

"Radujem se saradnji sa vama da osnažimo savezništvo SAD-Izrael, da nastavimo da širimo mir između Izraela i arapskog sveta i suočimo se sa zajedničkim izazovima, pre svega pretnjom koju predstavlja Iran", poručio je Netanjahu u video-snimku čestitajući Bidenu.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je, čestitajući novom predsedniku SAD, rekao da je "nestrpljiv" da radi zajedno sa Bidenom "za mir i stabilnost u regionu i u svetu".

Novi predsednik Sjedninjenih Američkih Država je 20. januara zvanično preuzeo ovu dužnost na inauguraciji u Washingtonu.

Netanyahu koji je ranije često ponavljao da je Bidenov prethodnik Donald Trump bio "najbolji prijatelj" Izraela u Beloj kući, rekao je da "toplo prijateljstvo" s demokratom Bidenom traje nekoliko decenija.

Ured izraelskog predsednika objavio je i njegovu posebnu izjavu posebnu izjavu o Trampu.

"Predsedniče Trump, hvala vam za sve velike stvari koje ste učinili za Izrael, posebno za vaše istorijsko priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela i donošenje četiri mirovna sporazuma između Izraela i arapskog sveta", rekao je Netanyahu.

Tokom Trumpovog mandata Vašington se povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom i nametnuo nove sankcije Teheranu. Izrael je pozdravio te poteze SAD i pozvao Evropu da sledi njihov primer.

Međutim, budući državni sekretar SAD Antoni Blinken potvrdio je 19. januara da je Bidenova vlada spremna da se vrati sporazumu s Iranom pod uslovom da Teheran ponovo poštuje svoje obaveze.

Drugi prioritet za Izrael je normalizacija odnosa sa arapskim zemljama pošto je tokom poslednjih meseci Trumpovog mandata, posredovanjem njegove administracije, dogovorena normalizacija odnosa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom.

XS
SM
MD
LG