Dostupni linkovi

UNICEF: Hladni lanac za vakcine na putu ka BiH 


Oprema za hladni lanac za distribuciju i skladištenje vakcina, koju osigurava UNICEF, već je na putu ka Bosni i Hercegovini, potvrdila je šefica predstavništva UNICEF-a u BiH Rownak Khan.

Ona je u razgovoru s ministricom civilnih poslova BiH Ankicom Gudeljević izrazila uvjerenje da bi prvi hladnjak trebao biti u upotrebi do kraja januara.

Također je potvrđeno da eksperti UNICEF-a rade na utvrđivanju stvarnog stanja u zdravstvenim ustanovama, njihovim potrebama i mogućnostima.

Šefica UNICEF-a za BiH ponudila je i ekspertnu pomoć tokom cjelokupnog procesa nabavke vakcina. Iskazano je i očekivanje da će procedure za nabavku vakcina u BiH biti provedene u najkraćem mogućem roku kako bi bili uvaženi svi rokovi u vezi sa što skorijim dopremanjem vakcina u Bosnu i Hercegovinu.

Ministrica Gudeljević nedavno je pred delegatima u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH potvrdila da bi krajem januara ili u februaru trebale stići prve doze vakcina u BiH, te da su iz Bosne i Hercegovine do sada upućene porudžbine putem dva mehanizma za vakcine protiv korona virusa.

Novac je uplaćen za nabavku vakcina putem Globalne alijanse za vakcinaciju (GAVI), u okviru Mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprјečavanje COVID-19 (COVAX), u kojem učestvuje 186 država svijeta.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar najavio je u utorak 19. januara kako se očekuje da će prve vakcine koje će doći u ovaj bosanskohercegovački entitet biti proizvođača Pfizer.

Kako je kazao Pehar, ova najzahtjevnija vakcina zahtijeva ultra hladni lanac.

Kako funkcioniše Pfizerova - BioNTech COVID-19 vakcina?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

XS
SM
MD
LG