Dostupni linkovi

Uhapšena zbog sumnje u 'krađu podataka' od Nensi Pelozi


Trampove pristalice ispred kompleksa Kapitola u Vašingtonu 6. januara

Pristalica predsednika SAD Donalda Trampa (Trump) Rajli Džun Vilijams (Riley June Williams) uhapšena je zbog sumnje da je ukrala laptop ili hard disk iz kancelarije predsedavajuće Predstavničkog doma SAD Nensi Pelozi (Nancy Pelosi) tokom nereda u kompleksu Kapitola 6. januara.

Njen bivši partner rekao je da je Vilijams nameravala da proda podatke ruskoj obaveštajnoj službi, prenosi BBC.

Zamenica šefa osoblja Pelosi objavila je na društvenoj mreži Twitter 8. januara da je laptop iz kancelarije predsedavajuće ukraden i da je korišćen samo za prezentacije.

Vilijams je uhapšena 18. januara u Srednjem okrugu Pensilvanije, navodi se u policijskim dokumentima. CBS News navodi da se sama predala vlastima.

U optužnici se navodi da je ona "svesno ušla ili boravila u zgradi ili na terenu sa ograničenim pristupom bez zakonskog ovlaštenja, nasilno je ušla i pravila nered u oblasti Kapitola", prenosi BBC.

Nasilni upad u Kapitol u Vašingtonu dogodio se tokom procesa potvrđivanja rezultata američkih predsedničkih izbora održanih u novembru 2020. godine.

Američki policajac Brajan Siknik je bio peta žrtva nasilja koje se dogodilo kada su nasilne pristalice odlazećeg predsednika Trumpa upale u Kongres 6. januara. Žena koja su policajci ranili u Kongresu kasnije je podlegla povredama, a ostale tri osobe su stradale usled "medicinskih problema" povezanih s upadom Trampovih pristalica u zgradu.

Protiv najmanje 200 osoba pokrenut je proces pred sudovima kao rezultat nasilja koji se desio ispred i u Kapitolu.

U međuvremenu, poslanici i poslanice Predstavničkog doma Kongresa SAD izglasali su opoziv predsednika SAD, drugi u godini dana, pod optužbom za "poticanje na pobunu". Konačnu odluku treba da donese Senat.

XS
SM
MD
LG