Dostupni linkovi

U Srbiji preminulo još 22 ljudi, počela vakcinacija u Kragujevcu i Kruševcu


Vakcinacija u Beogradu, 13. januar

U Srbiji su u poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminule još 22 osobe, čime je ukupan broj umrlih povećan na 3.730, objavilo je 16. januara Ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg preseka stanja, registrovano je 1.393 slučajeva zaraze, od 9.099 testiranih.

Na bolničkom lečenju je 5.362 osobe, a na respiratoru je 201 pacijent.

U Srbiji je od početka pandemije korona virusom zaraženo ukupno 371.216‬ osoba.

Vakcinacija starijih građana u Kragujevcu i Kruševcu

U Domu zdravlja u Kragujevcu u centralnoj Srbiji počela je imunizacija protiv korona virusa građana starijih od 75 godina, koji su se prijavili putem portala eUprave.

Za tu namenu za 16. januar je predviđeno 35 doza Pfizerove vakcine, a vakcinaciju sprovode ekipe Doma zdravlja.

Direktor Doma zdravlja u Kragujevcu Vasilije Antić rekao je novinarima da očekuje da će svaki dan biti nastavljena vakcinacija starijih građana.

On je najavio da će 18. januara biti nastavljena vakcinacija korisnika Zavoda za zbrinjavanje odraslih "Male pčelice", a 19. januara zdravstvenih radnika Kliničkog centra, Hitne pomoći i Doma zdravlja.

Prema Antićevim rečima, dan kasnije biće vakcinisani zaposleni u privatnim zdravstvenim ustanovama.

I Dom zdravlja u Kruševcu počeo je 16. januara vakcinaciju građana starijih od 75 godina koji su se prijavili putem portala eUprava.

Direktorka Doma zdravlja Marina Kostić rekla je da građani najpre popunjavanju saglasnost, nakon čega se obavlja pregled i da tek tada primaju vakcinu.

Vakcinacija građana starijih od 75 godina koji su se prijavili putem interneta počela je dan ranije, 15. januara, i u domovima zdravlja u Beogradu.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će se vakcinacija obavljati i u drugim gradovima širom Srbije, od Sombora i Subotice, preko Zrenjanina, Kragujevca, Kruševca, Loznice, Niša koji ima tri punkta, Novog Sada, Čačka i Šapca.

U Srbiji je 11. januara počela onlajn prijava za vakcinaciju, a od 14. januara je u opticaju i telefonsko prijavljivanje.

XS
SM
MD
LG