Dostupni linkovi

U Srbiji onlajn prijava za vakcinaciju


Vakcinacija u Srbiji Fajzerovom vakcinom

Građani Srbije koji žele da se vakcinišu protiv korona virusa od danas mogu da se prijave preko portala eUprava: https://euprava.gov.rs/usluge/6224.

Na ovom portalu se navodi da građani mogu da odaberu bilo koju vakcinu protiv korona virusa koju je odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva, ili željenog proizvođača vakcine, jednog ili više njih.

Takođe je navedeno da se popunjavanjem upitnika i slanjem zahteva ne daje saglasnost za vakcinaciju, već isključivo iskazujete interesovanje.

“Saglasnost za vakcinaciju je dokument koji se potpisuje kod lekara i ukoliko se odlučite da se vakcinišete taj dokument ćete tamo potpisati”, stoji u uputstvu za prijavljivanje.

O terminu i mestu vakcinacije građani će biti obaveštavani preko imejla ili SMS poruke u zavisnosti od prioriteta imunizacije koji definiše Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, a upitnik se može popuniti i za članove porodice.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u nedelju, 10. januara, da će biti dovoljno vakcina protiv korona virusa za sve građane koji budu želeli da se vakciništu i da će od ponedeljka, 11. januara, moći da se prijave preko portala eUprave.

"Ne postoji bojazan da će postojati građani koji će želeti da se vakcinišu a da neće biti vakcina za njih. U ovom trenutku mi imamo vakcina za četiri miliona ljudi, odnosno dogovore sa različitim proizvođačima za osam miliona vakcina“, rekla je Brnabić posle posete zdravstvenim radnicima Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" u Beogradu, koji su primili vakcinu.

Ona je dodala da je tokom praznika završen plan punktova za masovnu vakcinaciju, koji će ove nedelje biti usvojen na Kriznom štabu.

Navela je i da očekuje i da do kraja nedelje u Beogradu bude otvoren prvi punkt za masovnu vakcinaciju, na Beogradskom sajmu.

Premijerka je rekla da će građani imati opciju da kažu da li žele bilo koju vakcinu koja je odobrena ili žele da se vakcinišu određenom vakcinom, kako bi "u sistemu mogli da planiramo dalje potrebe i sve te brojeve uključimo u plan masovne vakcinacije".

Prva raspoloživa količina Pfizer/BioNtech vakcina od 4.875 doza stigla je u Srbiju 22. decembra, a prema planu imunizacije, prvo je vakcinisan deo korisnika domova za stare. Nakon toga počela je imunizacija zdravstvenih radnika.

Premijerka Srbije primila vakcinu protiv korona virusa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Drugi kontingent od 19.500 doza vakcina američko-nemačkog proizvođača stigao je u Srbiju 4. januara. Prethodno je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) odobrila upotrebu ove vakcine.

Prvi kontigent ruske Sputnik V vakcine protiv korona virusa od 2.400 doza dopremljen je u Srbiju 30. decembra. Prema podacima sa sajta ALIMS-a, uzorci Sputnik V vakcine imaju sertifikat koji je izdat poslednjeg dana 2020. godine, 31. decembra.

U Srbiji je u nedelju, 10. januara, objavjeno da su u poslednja 24 sata od posledica zaraze korona virusom preminule 34 osobe, pa je ukupan broj umrlih povećan na 3.582.

Ministarstvo zdravlja je objavilo da je u istom periodu registrovano 1.795 novih slučajeva zaraze.

XS
SM
MD
LG