Dostupni linkovi

Zdravstveni radnici protestvovali u Mostaru, dogovoreni pregovori s Vladom HNK


Protesti medicinskih radnika se nastavljaju u Mostaru, 15. januar, 2021.
Protesti medicinskih radnika se nastavljaju u Mostaru, 15. januar, 2021.

Više hiljada ljudi okupilo se u petak, 15. januara, oko podneva, pred zgradom Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u najvećem protestu do sada zdravstvenih radnika.

Zdravstveni radnici, u pratnji porodica i s djecom, okupili su se pred zgradom Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), sedmi put, i još jednom zatražili potpisivanje Kolektivnog ugovora.

Ugovorom traže povećanje koeficijenta za obračun plata u naredne dvije godine.

Čelnici dva sindikata, koji već mjesecima zastupaju preko 2500 zdravstvenih radnika, saopćili su kako je u petak ujutro konačno potpisan protokol o pregovaranju između Vlade i sindikatâ.

„Želimo vas obavijestiti da je danas Vlada Hercegovaćko-neretvanske županije i reprezentativni Sindikat Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar i Nezavisni sindikat uposlenih u zdravstvu potpisa i napokon usuglasio Protokol o načinu pregovaranja“, kazao je novinarima tokom protesta čelnik Sindikata uposlenika SKB Mostar, Ivica Anić.

“Potpisivanjem ovoga Protokola osigurani su potrebni preduslovi za početak pregovaračkoga procesa s ciljem utvrđivanja konačnoga teksta Kolektivnog ugovora”, navedeno je u saopćenju Vlade HNK.

Sindikati su do sada odbijali pregovore i tražili da se odmah potpiše Kolektivni ugovor, jer ih je, tvrdili su, Vlada mjesecima ignorirala i odugovlačila proces pregovaranja što je, kako tvrde, presudom u njihovu korist 15. decembra potvrdio i Općinski sud u Mostaru.

Sindikati kažu da sada potpisani protokol o pregovaranju ne sadrži član koji zapravo stvari vraća na početak.

„Do ovog sada trenutka, predstavnici Vlade insistirali su da se potpiše protokol koji je napravila Vlada i koji je donesen jednostrano, bez sindikata, a u njemu se tvrdilo da je usaglašen sa sindikatom. U tom protokolu je bio član koji je propisivao da sindikat mora obustaviti prije nego što počnu, za vrijeme početka pregovora“, objasnio je predsjednik Sindikata zdsravstvenih radnika HNK-a, Dalibor Vuković.

Iz Vlade HNK-a je u petak saopćeno da su protokol o pregovaranju potpisali ministar zdravstva Goran Opsenica, te predsjednik Sindikata SKB Mostar, Ivica Anić.

Glasnogovornik Vlade HNK-a, Pero Pavlović u izjavi brojnim medijima izrazio je nadu da će se kroz pregovore doći do rješenja prihvatljivog za obje strane.

„Situacija je dosta teška, složena, prolazimo kroz nikad viđenu krizu. Javna sredstva su smanjena na svim razinama. Ali, razumijemo i cijenimo napore zdravstvenih djelatnika i sigurno će i taj segment tijekom pregovora biti izražen. Očekujemo i vjerujemo da dođe do konačnoig potpisivanja Kolektivnog ugovora“, izjavio je Pavlović.

Iako su obje strane potpisale usaglašeni protokol o pregovaranju, sindikati su najavili da se generalni štrajk zdravstvenih radnika u HNK nastavlja, sve do potpisivanja novog Kolektivnog ugovora, što je glavni zahtjev predstavnika dva sindikata koji zastupaju medicinske sestre, tehničare i druge zaposlene u zdravstvu HNK-a.

XS
SM
MD
LG