Dostupni linkovi

Protestna šetnja zdravstvenih radnika u Mostaru


Protest zdravstvenih radnika u Mostaru, 5. januar, 2021.
Protest zdravstvenih radnika u Mostaru, 5. januar, 2021.

Više stotina zdravstvenih radnika iz nekoliko gradova Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na jugu BiH održalo je u utorak, 5. januara, još jednu protestnu šetnju u centru Mostara.

Zdravstveni radnici traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora i povećanje koeficijenta za obračun plata od 1 bod u naredne dvije godine, kako bi se izjednačili sa povećanjem od 1,2 boda, što je već ranije dobio kantonalni Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK-a.

Od 10. decembra 2020. godine su u generalnom štrajku, kojeg je 15. decembra prekinuo sud, po žalbi Vlade HNK-a, ali je Općinski sud Mostar 22. decembra poništio odluku o privremenom prekidu štrajka i štrajk proglasio legalnim.

Protestna šetnja zdravstvenih radnika krenula je oko 11 sati i 30 minuta sa Španskog trga u centru Mostara, zatim pored Covid-bolnice, gdje su ih burno pozdravili zaposlenici te ustanove, te je okupljanje nastavljeno pred zgradom Vlade HNK.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Hercegovačko-neretvanskog kantona Dalibor Vuković rekao je da je skup pokazao jedinstvo oko 2600 zdravstvenih radnika u HN kantonu.

„Odavde poručuju Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, premijeru (Nevenku, op. RSE) Hercegu, i ministru zdravstva (Goranu Opsenici, op. RSE) da je došlo krajnje vrijeme, da u najskorije vrijeme, faktički u sljedećih nekoliko dana pristupi se potpisivanju kolektivnog ugovora za zdravstvo“, rekao je Vuković.

On je najavio da sljedeći korak sindikata znači „još radikalnije mjere“ od ovih koje su do sada primijenili, a to je organiziranje generalnog štrajka, te nekoliko protestnih šetnji i okupljanja pred sjedištem kantonalne Vlade.

„Mi smo bili spremni i spremni smo ako ne urode plodom, u nekoliko sljedećih dana rezultati, spremni smo doći ovdje pred Vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona sa našim članovima i ostati ovdje sve dok se ne potpiše kolektivni ugovor“, rekao je Vuković.

Predstavnici sindikata su uputili izvinjenje ljudima, kojima je zbog štrajka uskraćena zdravstvena njega, pošto su mjesecima čekali na preglede, koji su otkazani.

„Zbog incidenta koji se javio sad u bolnici, gdje moraju reagirati i sami zaštitari, gdje se sada nažalost dešavaju napadi na medicinske sestre i tenhničare, a sve to je razumljivo“, izjavio je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika SKB Mostar, Ivica Anić.

On je objasnio da se desio verbalni, a ne fizički napad, ali da nikakva prijava policiji nije podnesena, jer zdravstveni radnici imaju razumijevanja za građane, zamolivši ih za strpljenje.

Na konferenciji za medije sindikata pred sjedištem Vlade HNK je saopćeno i kako su, prema jutrošnjim informacijama sindikata, došli „blagi pozitivni signali“ iz Vlade HNK.

„Ono što mi do sada imamo informacije, koje su došle neslužbenim kanalima, to su informacije da bi uskoro predstavnici sindikata mogli biti pozvani na razgovor u Vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona. Opreza radi, mi smo tu i bit ćemo i dalje ovih dana tu, sve dok ne vidimo kolektivni ugovor na stolu i dok ga ne potpišemo“, rekao je čelnik kantonalnog sindikata zdravstvenih radnika, Dalibor Vuković.

Iz Vlade HNK-a je u ponedjeljak, 4. januara saopćeno kako Vlada „ponovno poziva Nezavisni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar da zajednički započnu proces pregovaranja“.

„Na ponuđeni Protokol o vođenju pregovora, koji im je dostavljen 11. decembra 2020. godine, Sindikat se još uvijek nije očitovao zbog čega je nemoguće, na zakonit način, započeti proces pregovaranja o kolektivnom ugovoru. Čudi nas da se umjesto očitovanja i supotpisivanja Protokola, te sjedanja za pregovarački stol, Sindikat odlučio na prosvjedne šetnje“, stoji uz ostalo u saopćenju za javnost iz Vlade HNK-a.

Iz sindikata su kazali kako su pregovori još prije više mjeseci propali, ignoriranjem zahtjeva sindikata od strane Vlade HNK-a, te su oni stupili u štrajk, čiju legalnost je potvrdio i sud. Stoga su i danas odbacili mogućnost pregovora, istakavši da je jedino moguće rješenje potpisivanje kolektivnog ugovora.

XS
SM
MD
LG