Dostupni linkovi

Izraelci palili baklje pred Netanjahuovom rezidencijom, tražeći da podnese ostavku


Demonstranti izvikuju parole tokom demonstracija protiv navodne korupcije izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, odgađanja suđenja i postupanja s krizom zbog korona virusa, ispred njegovog prebivališta u Jeruzalemu 13. januara 2021.

Desetine izraelskih demonstranata, noseći baklje, megafone i zastave, okupilo se u zoru pred rezidencijom premijera Izraela Benjamina Netanjahua (Netanyahu) Jerusalimu da podseti na njegovo suđenje za korupciju koje će se nastaviti u februaru, javlja AP.

Policija je rekla da je sedmoro demonstranata uhapšeno, a demonstracije je organizovala grupa Krajm minister (Ministar kriminala), jedna od nekoliko koje su nastale poslednjih meseci, pozivajući premijera (Prajm ministra) Netanjahua da podnese ostavku zbog suđenja i lošeg rukovođenja krizom nastalom zbog pandemije korona virusa.

Demonstranti su čitali optužnicu pred njegovom rezidencijom.

Bilo je planirano da se Netanjahu pojavi danas u sudu ali je suđenje odloženo zbog restrikcija o javnom okupljanju uvedenih zbog naglog širenja zaraze.

Izraelci mesecima demonstriraju ispred Netanjahuove rezidencije i na glavnim raskrsnicama i mostovima u zemlji.

Netanjahu je optužen prošle godine za prevaru, zloupotrebu položaja u tri slučaja i mito u jednom od njih.

On poriče da je bilo šta loše učinio i optužuje medije, policiju i pravosudne zvaničnike da vode "lov na veštice" protiv njega, a u međuvremenu nastoji da bude ponovo bude izabran na parlamentrnim izborima 23. marta, četvrtim za manje od dve godine.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će Netanjahuov konzervativni Likud osvojiti najviše poslaničkih mandata ali da neće biti u stanju da obrazuje koalicionu vladu zbog rivaliteta drugih desničarskih lidera.

XS
SM
MD
LG