Dostupni linkovi

Netanjahuov rival napustio Likud, kandidovaće se za premijera


Premijer Benjamin Netanyahu (L) razgovara sa poslanikom Gideonom Saarom na kraju stranačkog sastanka u izraelskom parlamentu u Jeruzalemu, fotoarhiv.

Glavni rival premijera Izraela Benjamina Netanjahua u konzervativom Likudu Gideon Saar najavio je da napušta tu vladajuću partiju kako bi osnovao novu i kandidovao se za predsednika vlade, javlja AP.

Saar je u utorak veče ( 8.decembra) na televiziji, pred izbore koji se očekuju početkom naredne godine, ocenio da je Netanjahu loše rukovodio zdravstvenom i ekonomskom krizom nastalom zbog pandemije korona virusa i pretvorio Likud u sredstvo za sopstveno preživljavanje dok mu se sudi za korupciju.

Kako je naveo, "potrebna je promena u rukovodstvu zemlje" uz "jedinstvo i stabilnost", a "Netanjahu ne može i neće biti u stanju da ozbebedi ni jedno ni drugo".

Saar je nekada bio Netanjahuov savetnik i ministar obrazovanja i unutrašnjih poslova.

Međutim, za razliku od drugih članova Likuda koji su brzo postali popularni Netanjahu je počeo da ga smatra pretnjom.

Saar je napustio politiku 2014. i potom se vratio u Likud prošle godine, ali ga je Netanjahu glatko pobedio na partijskim izborima.

I mada se ne očekuje da Saar bude glavni kandidat za premijera naredne godine, on bi mogao da privuče glasove nacionalista koji nisu više zadovoljni Netanjahuom.

To bi moglo otežati Netanjahuu zadatak da obrazuje novu koaliciju ako bude izbora.

Netanjahu je ove godine obrazovao koalicionu vladu sa svojim glavnim rivalom liderom partije centra Plavo i belo Benijem Gancom u cilju suprotstavljanja širenju pandemije, ali je njihovo partnerstvo narušeno nepoverenjem i unutrašnjim sukobima.

Ganc je prošle nedelje glasao za raspuštanje parlamenta i nove izbore i mada se vode pregovori za spasavanje koalicije očekuje se da parlament ovog meseca donese konačnu odluku o četvrtim izborima za manje od dve godine.

XS
SM
MD
LG