Dostupni linkovi

Trump: 25. amandman predstavlja nula rizika za mene


Američki predsjednik Donald Trump kaže da nije zabrinut oko 25. amandmana koji dopušta njegovom kabinetu da ga smijeni sa dužnosti, u momentu kada Zastupnički dom traži usvajanje rezolucije kojom bi se približili ovom cilju.

“25. amandman predstavlja nula rizika za mene”, rekao je Trump novinarima ispred zida na granici zemlje.

Zastupnički dom američkog Kogresa u kojem vlada demokratska većina glasat će u utorak 12. januara o rezoluciji kojom traže od potpredsjednika Mike Pencea da se pozove na 25. amandman koji bi omogućio većini kabineta aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa da ga ukloni iz predsjedničke kancelarije i prije nego što istekne njegov mandat.

Kako prenosi Reuters, savjetnici Pencea kažu da se on protivi toj ideji.

U pripremljenoj rezoluciji Pence se poziva “da sazove i mobilizira kabinet da aktivira 25. amandman kako bi se predsjednika (Trumpa) proglasilo nesposobnim za obavljanje dužnosti”, napisala je Nancy Pelosi, predsjedavajuća Zastupničkog doma u pismu demokratskim zastupnicima u nedelju 10. januara.

25. amandman, ratificiran 1967. godine i usvojen nakon ubistva predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. godine, bavi se nasljeđivanjem predsjednika i nemogućnošću obavljanja funkcije.

Odjeljak 4 govori o situacijama u kojima predsjednik nije u stanju obavljati posao, ali ne odstupa dobrovoljno.

Da bi se pozvali na 25. amandman, Pence i većina Trumpovog kabineta trebali bi proglasiti da Trump nije u stanju izvršavati dužnosti predsjednika i smijeniti ga. U tom scenariju Pence bi preuzeo funkciju.

Ukoliko Pence ne pokrene proceduru 25. amandmana, Zastupnički dom će dan kasnije glasati o pokretanju procesa opoziva Trumpa. Ukoliko bude prošao, ovo bi bio drugi put da se Trump suočava sa opozivom.

U međuvremenu, u prvom javnom obraćanju nakon nasilnog upada u Kongres 6. januara, Trump je novinarima rekao da poziv na opoziv izaziva bijes, kao i da je njegov govor održan malo prije no što su njegove nasilne pristalice upale u Kongres, pri čemu je pet osoba preminulo bio “potpuno prikladan”.

Do kraja Trumpovog mandata ostalo je još samo osam dana, i malo je izgledno, kako piše Reuters, da će napori demokrata donijeti rezultat za njegovim ranijim uklanjanjem.

Opoziv bi pokrenuo proces u Senatu, kojeg kontrolišu republikanci, i koji je u februaru 2020. oslobodio Trumpa svih optužbi koje su u ranije opozivu podnijele demokrate. Senat se nalazi na pauzi sada i na zasjedanje se vraćaju tek 19. januara, dan prije inauguracije Joe Bidena.

Za presudu u Senatu potrebna je dvotrećinska većina prisutnih, što znači da bi najmanje 17 republikanaca trebalo glasati za Trumpa.

Dom pod nadzorom Demokratske stranke opozvao je Trumpa u decembru 2019. nakon što je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži Bidena, ali Senat predvođen republikanima izglasao je oslobađajuću presudu za zloupotrebu položaja i ometanje rada Kongresa u februaru 2020. godine.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG