Dostupni linkovi

Trump: Opoziv izaziva ogroman bijes


Američki predsjednik Donald Trump u obraćanju novinarima pred odlazak u Texas kako bi posjetio granični zid sa Mexicom

Američki predsjednik Donald Trump, pod pritiskom da podnese ostavku nakon što su njegove nasilne pristalice prošle sedmice upale u zgradu Kongresa pri čemu je nekoliko osoba preminulo, kaže da postoji ogromna ljutnja zbog poteza njegovog mogućeg drugog opoziva, no dodao je da ne želi nasilje.

“Ne želim nasilje”, rekao je Trump novinarima pred svoj put do zida na granici sa Mexicom, prenosi Reuters.

U prvom obraćanju novinarima od 8. decembra, Trump nije odgovorio na pitanje da li će dati ostavku, no kritikovao je potez opoziva kojeg zagovaraju demokratski zastupnici.

“Opoziv izaziva ogroman bijes, i to oni rade. I to što rade je zaista užasna stvar”, rekao je Trump. Dodao je da je poziv za njegov opoziv nastavak “lova na vještice”, protiv njega.

Tokom obraćanja Trump se također odrekao svake odgovornosti za nasilni upad njegovih pristalica u Capitol, rekavši da je govor koji je održao prije toga bio primjeran.

“Ako ste čitali moj govor, ono što sam rekao bilo je u potpunosti prikladno. “

Demokrate u Predstavničkom domu su formalno, 11. januara, predstavili rezoluciju kojom traže opoziv odlazećeg predsjednika zbog njegove uloge u prošlosedmičnom nasilju na Capitolu u Washingtonu.

Trump bi trebao zvanično završiti svoj mandat 20. januara kada je zakazana inauguracija novoizabranog predsjednika Joe Bidena.

Ukoliko Predstavnički dom u srijedu glasa za njegov opoziv, Trump će biti prvi predsjednik u historiji Sjedinjenih Država koji je dva puta opozvan.

Dom pod nadzorom Demokratske stranke opozvao je Trumpa u decembru 2019. nakon što je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži Bidena, ali Senat predvođen republikanima izglasao je oslobađajuću presudu za zloupotrebu položaja i ometanje rada Kongresa u februaru 2020. godine.

XS
SM
MD
LG