Dostupni linkovi

Ruska vakcina u Republiku Srpsku stiže krajem februara


Krajem februara u Republiku Srpsku stiže ruska vakacina Sputnjik 5, protiv COVID-a 19 najavio je na konferenciji za medije u utorak 5. januara direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković. On je napomenuo da je u toku nabavka vakcina za cijelu BiH putem COVAX mehanizma.

Zeljković je kazao i da nije upućen dokle se došlo na nabavkom vakcina za Federaciju odnosno za BiH putem COVAX mehanizma.

Podsjetimo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić u ponedjeljak 4. januara zatražio od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije i ministrice civilnih poslova (MCP) BiH Ankice Gudeljević da građanima pojasne konfuziju u vezi sa nabavkom vakcina putem COVAX i EU mehanizma.

Komšić je također naveo i da će na narednoj sjednici predložiti da Predsjedništvo pozove na odgovornost Vijeće ministara i Ministarstvo civilnih poslova kao i to da podnesu cjelovitu informaciju o procesu nabavke vakcina.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine (MCP BiH) oglasilo se u ponedjeljak, 4. januara saopštenjem za javnost u vezi sa vakcinom protiv COVID-19, kako navode, 'tragom nejasnoća u dijelu bh. javnosti kao i brojnim istim i sličnim medijskim upitima'.

Iz MCP podsjećaju da se odluke u vezi sa nabavkom vakcina donose u koordinaciji sa nadležnim zdravstvenim vlastima oba entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske, te Brčko distrikta na osnovu njihovih potreba.

Tokom iskazivanja tih prvih potreba nabavke u okviru EU mehanizma razmatralo se prije svega o vakcini Biontech-Pfizer i Moderna proizvođača, navode iz tog Ministarstva uz napomenu da je vakcina Biontech-Pfizer dobila potrebna odobrenja Evropske agencije za lijekove dok se odobrenje za vakcine Moderna očekuje sredinom januara.

Iz MCP podsjećaju da je naručeno je 1.232.000 doza kroz COVAX mehanizam, a iskazana je i potreba entiteta za 892.000 doza u okviru EU mehanizma nabavke.

Također je saopšteno da 'uzimajući u obzir navedene činjenice, ni u kojem slučaju ne stoje primjedbe o nedostatku koordinacije i komunikacije'.

Podsjećaju i da 'nije iskazana potrebe za nabavku direktnim pregovaranjem sa proizvođačima vakcina, jer je stav bio da prioritet treba biti sigurnost nabavljenih vakcina što garantuju COVAX i EU mehanizam nabavke'.

Iz MCP-a kažu da je, poštujući zakonske propise, nabavka lijekova i vakcina u nadležnosti entiteta te da Ministarstvo civilnih poslova ne donosi samostalno odluke.

Na sjednici održanoj 29. decembra 2020.godine, Vijeće ministara BiH je usvojilo odluku o odobravanju sredstava u iznosu od dva miliona konvertibilnih maraka (oko milion eura) za plaćanje zavisnih troškova nabavke vakcina.

XS
SM
MD
LG