Dostupni linkovi

Međunarodne osude upada Trampovih pristalica, Rusiju podseća na 'kijevski Majdan'


Svetski lideri su izjavili da su šokirani zbog upada pristalica odlazećeg predsednika SAD Donalda Trampa (Trump) u zgradu Kongresa koji je zasedao da bi verifikovao rezultate izbora na kojima je je pobedio demokrata Džo Bajden (Joe Biden), prenosi Rojters.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je u sredu nasilne proteste u Vašingtonu "šokantnim scenama" dodajući da se ishod "demokratskih" američkih izbora mora poštovati.

Šarl Mišel (Charles Michel), predsedavajući Saveta EU, naveo je na Tviteru da je šokiran scenama u Vašingtonu.

"Američki Kongres je hram demokratije…Verujemo da će SAD osigurati miran prenos vlasti na Džoa Bajdena (Joe Biden)," istakao je Mišel.

Predsednica Evropske komisije Ursual fon der Lajen (von der Leyen) je navela da veruje u snagu američkih institucija i demokratije.

"Mirna tranzicija vlasti je u njenoj osnovi. Džo Bajden je pobedio na izborima. Radujem se saradnji sa njima kao sledećim predsednikom SAD," napisala je fon der Lajen na Tviteru.

Komesar EU za spolljnu politiku Žozef Borelj (Joseph Borell) osudio je "napad na američku demokratiju".

"U očima sveta, čini se da je američka demokratija večeras pod opsadom," napisao je Borelj na Tviteru.

"Ovo nije Amerika. Rezultati izbora od 3. novembra moraju se u potpunosti poštovati," dodao je šef evropske demokratije.

Britanske, nemačke i francuske vlasti osudile su upad pristalica odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa u zgradu Kongresa.

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) ocenio je kao "sramne scene" u Vašingtonu posle upada Trampovih pristalica u Kongres i pozvao na mirnu i urednu primopredaju dužnosti novom predsedniku Džozefu Bajdenu (Joseph Biden).

"Sramotne scene u američkom Kongresu. SAD su branioci demokratije širom sveta, i sada je od vitalnog značaja da se prenos vlasti odvija mirno i uredno", naveo je Džonson na Tviteru.


Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) pozvao je Trampove pristalice da "prestanu da gaze demokratiju".

"Tramp i njegove pristalice na kraju bi trebalo da prihvate odluku američkih glasača i prestanu da gaze demokratiju", naveo je Mas na Tviteru i dodao da se "zapaljive reči pretvaraju u nasilnu akciju".


Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian (Jean-Yves) osudio je demonstrancije i upad u Kongres ocenjujući da je to "ozbiljan napad na demokratiju".

"Nasilje nad američkim institucijama ozbiljan je napad na demokratiju. To osuđujemo. Volja i glas američkog naroda moraju da budu poštovani", naveo je Le Drian na Tviteru.

"Ovo je pobuna. Ništa manje. U Vašingtonu," napisao je na Tviteru Karl Bilt (Carl Bildt), bivši švedski premijer.

Kanadski premijer Žastin Trudo (Justin Trudeau) izrazio je zabrinutost zbog zbivanja u Vašingtonu.

"Mislim da su američke demokratske institucije snažne i nadajmo se će se sve ubzro vratiti u normalu," kazao je Trudo.

Ruske diplomate: Slike kao sa 'kijevskog Majdana'

Ruske diplomate imaju drugačiji stav.

Tako je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova objavila na svom Fejsbuk nalogu komentar američke novinarke: "Sjedinjene Države nikada više neće moći da kažu svetu da su uzor demokratije".

"Potpuno majdanske slike dolaze iz Vašingtona," objavio je na Tviteru zamenik ruskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski, što je referenca za proteste u Ukrajini 2013-4. godine u kojima je srušen predsednik Viktor Janukovič kojeg je podržavala Rusija.

Reč "Majdan" koristi se u Rusiji za označavanje neobuzdanog narodnog ustanka.

"Neki od mojih prijatelja pitaju da li će neko deliti krekere demonstrantima u znak ponavljanja ‘štosa’ Viktorije Nuland (Victoria)," rekao je Poljanski, misleći na bivšu zvaničnicu Stejt departmenta koja se sastala sa ukrajinskim demonstrantima na trgu Majdan u Kijevu u decembru 2013. godine i ponudila im poslastice.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba oglasio se na Tviteru podelivši stavove zapadnih zvaničnika, rekavši da vladavina zakona i demokratski principi moraju biti uspostavljeni u Vašingtonu.

"Ovo je važno ne samo za SAD, već i za Ukrajinu, kao i za čitav demokratski svet," naveo je šef ukrajinske diplomatije na Tviteru.

Sjedinjene Države bile su jedan od ključnih oslonaca Ukrajine jer sprovodi teške političke i ekonomske reforme neophodne za pridruživanje zapadnim organizacijama a koje je Rusija nastojala da potkopa.

Sednica oba doma američkog Kongresa, Senata i Predstavničkog doma, na kojoj je trebalo da budu potvrđeni glasovi Elektorskog koledža i pobeda demokrate Džoa Bajdena, prekinuta je pošto su Trampove pristalice upale u zgradu Kongresa.

Pre upada u zgradu Kongresa, izbili su sukobi demonstranata i policije, nedugo nakon što se Tramp obratio hiljadama pristalica na protestu ispred zgrade i usijao atmosferu ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima.

XS
SM
MD
LG