Dostupni linkovi

Bajden odabrao sudiju Garlanda za ministra pravde


Sudija Merik Garland (Merrick)
Sudija Merik Garland (Merrick)

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) će imenovati sudiju Merika Garlanda (Merrick) da vodi uticajno američko ministarstvo pravde, izjavio je u sredu jedan zvaničnik tranziciong tima, prenosi Rojters.

Većina Amerikanaca se priseća Garlanda kao kandidata Baraka Obame za sudiju Vrhovnog suda Baraka Obame, ali koji su blokirali republikanci

Garland je sudija američkog Apelacionog suda za krug okruga Kolumbija. Obama, demokrata, nominovao ga je za Vrhovni sud dok je Biden bio potpredsednik, ali američki Senat pod kontrolom republikanaca koje je predvodio Mič Mekonel (Mitch McConnell) odbio je da održi saslušanja o nominaciji navodeći kao razlog približavanje predsedničkih izbora.

Međutim, četiri godine kasnije Mekonel je požurio da, uprkos kritikama demokrata, potvrdi kandidatkinju predsednika Donalda Trampa (Trump), Ejmi Koni Baret (Amy Coney Barrett), kako bi se popunilo upražnjeno mesto preminule liberalne sutkinje Rut Bader Ginsburg manje od dva meseca pre predsedničkih izbora 2020.

Objava o predstojećoj nominaciji 68-ogodišnjeg Garlanda, data je dan posle izbora za dva senatorska mesta u državi Džordžiji posle kojih se očekuje da će demokrate steći kontrolu nad Senatom, gornjim domom Kongresa, zaduženom za potvrđivanje nominacija.

Garlandu, koji je sudija federalnih sudova za žalbe od 1997. godine, Ministarstvo pravde nije strano.

Pre nego što je postao sudija, radio je kao savezni tužilac gde je pomagao u izricanju osuđujuće presude protiv Timoti Mekveja (Timothy McVeigh) a bombaški napad u Oklahoma Citi-u.

Takođe je bio u timu koji je pomogao da se osudi bivša gradonačelnica okruga Kolumbija Marion Bari (Barry) za posedovanje kokaina.

Diplomirao je pravo na univerzitetu Harvard i smatra se umerenim progresivcem, a sada je šef apelacionog suda glavnog grada države, tela za koje važi da dobija važne predmete.

Garland će morati ponovo da potvrdi nezavisnost svog ministarstva, da ohrabri svojih 110.000 zaposlenih ali takođe da krene u duboke reforme koje je demokratski predsednički kandidat obećao za vreme kampanje.

Prvi posao će biti borba protiv nasilja i rasizma u raznim policijskim službama, što je tema koja je bila u centru izborne kampanje posle smrti Džordža Flojda (George Floyd), Afroamerikaca koga je ugušio beli policajac prilikom hapšenja krajem maja prošle godine.

XS
SM
MD
LG