Dostupni linkovi

Demokrate osvojile većinu u Senatu, evakuisana Vlada Džordžije zbog naoružanih Trampovih pristalica


Senator Raphael Warnock
Senator Raphael Warnock

Demokrate su preuzeli većinu u Senatu SAD nakon pobede na ponovljenim izborima za dva mandata u Džordžiji, javlja AP.

U međuvremenu, baoružane pristalice odlazećeg predsednika SAD Donalda Trampa okupile su se večeras u Atlanti ispred sedišta vlade savezne države Džordžija, zbog čega su njeni lideri odlučili da evakuišu tu zgradu.

Okupljanje naoružanih Trampovih pristalica u Atlanti



Oko 100 Trampovih pristalica protestuje u Atlanti zbog rezultata predsedničkih izbora, a neki od njih su naoružani dugim cevima, navodi Asošiejted pres.

Visoki zvaničnik Džordžije Gabrijel Sterling rekao je danas da je odluku o evakuciji doneo državni sekretar, republikanac Bred Rafensperger.

Rafensperger se prethodnih dana našao na meti Trampovih napada pošto nije podlegao pritisku da "pronađe" dovoljno glasova za njegovu pobedu na predsedničkim izborima u Džordžiji.

Gotovo istovremeno, Trampove pristalice su večeras u Vašingtonu upale u zgradu Kongresa SAD, posle protesta na kojem ih je bilo nekoliko hiljada.

U Vašingtonu je nastao haos, evakuacija članova Kongresa je u toku, a oko 200 pripadnika Nacionalne garde poslato je da zavede red.

Demokrate osvojile oba senatorska mandata u Džordžiji

Demokrate su osvojile većinu u američkom Senatu nakon što su pobedili na ponovljenim izborima za dva mandata u Džordžiji. Oni će imati 50 senatora kao i republikanci ali će potpredsednica SAD Kamala Harris imati odlučujući glas.

AP je proglasio pobedu demokrate Jona Ossoffa sa 50.3 odsto nad republikancem Davidom Perdueom koji je osvojio 49.7 procenata na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova.

Agencija Edison Research navodi da će se razlika povećavati te da ne postoji mogućnost ponovnog prebrojavanja.

Ossoff, reditelj dokumentarnih filmova koji je sa 33 godine postao najmlađi član Senata, vodi sa 25 hiljada glasova razlike ili 0,56 odsto.

Preostalo je da se prebroji još nekoliko desetina hiljada glasova, ali uglavnom u šest izbornih okruga koji naginju demokratama.

Takođe, većina glasova je stiglo poštom koji idu u prilog Ossoffu.

Perdue je u novembru osvojio 88.000 glasova više od Ossoffa.

Prethodno je proglašena pobeda Raphaela Warnocka, baptističkog sveštenika koji je poslednjih 15 godina vodio crkvu u Atlanti u kojoj je propovedao Martin Luther King mlađi, nad republikanskom suparnicom Kelly Loeffler i time je postao prvi afroamerički senator u Georgiji.

On je osvojio oko 56 hiljada glasova više od svoje protivkandidatkinje, odnosno 1,2 odsto.

Biden je u izjavi od srede čestitao Warnocku na "ključnoj pobedi" napominjući da se "nada" da će njegov kolega demokrata Jon Ossoff takođe pobediti.

Lider demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer čestitao je Warnocku i Ossoffu, rekavši da je "jedna od prvih stvari" koju želi učiniti kao vođa većine u Senatu usvajanje paketa pomoći od 2.000 dolara za Amerikance umesto 600 koliko je izglasao Kongres pred kraje prošle godine, jer republikanci nisu pristali na povećanje stimulativnog paketa.

Predsednik SAD Donald Tramp (Trump) je ranije tokom dana priznao gubitke republikanaca u utrci za dva senatorska mesta u Džordžiji, mada nije prihvatio svoj poraz na izborima 3. novembra, prenosi AP.

Tramp se tokom skupa svojih pristalica u sredu u Vašingtonu, ogradio od, kako ih je opisao kako bi se ogradio protiv onoga što je opisao kao "slabe republikance". Istovremeno, pohvalio je Kelly Loeffler i David Perduea jer su se, kako je istakao, "dobro borili, iako nikada nisu imali šanse".

Istovremeno, republikanski senator Kevin Cramer, nepokolebljivi Trampov saveznik, rekao je da ne misli da je poruka predsednika biračima - da su izbori namešteni - bila "od velike pomoći" republikancima koji su se nadmetali za dva senatorska mesta u Džordžiji.

Trump je u ponedeljak u Georgiji vodio kampanju za obojicu republikanaca. Ali, njegovu podršku zasenila su dva meseca koja je proveo pokušavajući da umanji vlastiti gubitak na predsedničkim izborima, lažnim optužbama za prevaru, uključujući napade na republikanske zvaničnike u državi.

Ponovni izbor je održan u Georgiji u utorak (5. januar) jer nijedan od kandidata nije osvojio više od 50 posto glasova na novembarskim izborima.

Pobede kandidata demokrata u oba duela predstavljaju izvesno iznenađenje pošto Džordžija u poslednjih 20 godina nije izabrala senatora iz redova Demokratske stranke.

Da su republikanci zadržali većinu u Snetu, oni bi efektivno imali moć veta nad Bidenovim političkim i pravosudnim imenovanjima, kao i mnogim njegovim zakonodavnim inicijativama u oblastima kao što su ekonomska pomoć u periodu pandemije korona virusa, klimatske promene, zdravstvena zaštita i krivična pravda.

Demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu.

Zahvaljujući pobedama u Džordžiji, Bajden će u prve dve godine mandata biti u prilici da sprovede ambiciozan plan da proširi državno osiguranje zdravstvene zaštite, ojača srednju klasu, uhvati u koštac sa pitanjima rasne nejednakosti i da vodi borbu protiv klimatskih promena. Moći će i da postavlja nosioce važnih funkcija koje želi.

Uprkos kontroli Demokratske stranke nad oba doma Kongresa, Bajden neće moći da sprovede sve što bude želeo kao predsednik, pošto je za promenu najvažnijih zakona potrebna tropetinska većina od 60 senatora, navodi Asošiejted pres.

XS
SM
MD
LG