Dostupni linkovi

Senat potvrdio izbor Amy Coney Barrett u Vrhovni sud SAD


Američki predsjednik Donald Trump i novoimenovana sutkinja Vrhovnog suda Amy Coney Barrett
Američki predsjednik Donald Trump i novoimenovana sutkinja Vrhovnog suda Amy Coney Barrett

Osam dana pred američke izbore, Senat je, uprkos protivljenju demokrata, potvrdio kandidaturu sutkinje Amy Coney Barrett na upražnjeno mjesto Vrhovnog suda, najviše sudske institucije u Sjedinjenim Državama.

Za Barrett, sutkinju saveznog žalbenog suda iz Indiane i kandidatkinju američkog predsjednika Donalda Trumpa za ovu doživotnu poziciju glasala su 52 republikanska senatora, dok je 48 demokrata ostalo ujedinjeno u opoziciji i sa stavom da pobjednik izbora treba da nominuje novog sudiju. Samo jedna republikanska senatorica, Susan Collins, glasala je protiv potvrđivanja Barrett.

Kako navodi Reuters, niti jedan sudija Vrhovnog suda nikada nije bio potvrđen ovako blizu pred izbore.

Njezina potvrda na upražnjeno mjesto koje je ostalo nakon smrti liberalne sutkinje Ruth Bader Ginsburg, stvara šest na prema tri konzervtivnu većinu u Sudu.

Na ceremoniji polaganja zakletve u Bijeloj kući Trump je pozdravio Barrett kao ženu koja ima “velikodušnost, vjeru i sjajan karakter”.

“Porodica Barrett je zarobila srce Amerike. Izuzetno je prikladno da sutkinja Barrett popuni sjedište istinske pionirke za žene, sutkinje Ruth Bader Ginsburg”, rekao je Trump nakon imenovanja.

U kratkom obraćanju Barrett, koja je stajala pored američkog predsjednika, navela je svoju neovisnost od Trumpa i političkog procesa.

“Zakletva koju sam večeras svečano položila znači u osnovi da ću posao obavljati bez straha i naklonosti i da ću ga raditi neovisno o političkim granama i vlastitim odabirima”, rekla je Barrett.

Pored zakletve u Bijeloj kući, sudija John Roberts će sprovesti posebnu sudsku zakletvu u Sudu u utorak.

Njeno imenovanje, piše Reuters, pomjera Vrhovni sud dalje udesno, što bi moglo dovesti do konzervativnih presuda kojima se ograničava pravo na pobačaj, proširuju prava na oružje i ograničavaju glasačka prava.

Tokom saslušanja u Senatu, koji je prethodio njenom potvrđivanju, Barrett, miljenica kršćanskih konzervativaca, razljutila je demokrate zaobilazeći pitanja o pobačaju, predsjedničkim ovlastima, klimatskim promjenama, Obamacare-u kao i drugim pitanjima.

Kako piše britanski BBC, Barrett bi već 10. novembra mogla glasati u slučaju Trumpovog osporavanja Zakona o pristupačnoj njezi, poznatog i kao Obamacare.

Joe Biden, bivši potpredsjednik SAD-a i demokratski kandidat na izborima, rekao je kasno u ponedeljak nakon što je Senat glasao da je potvrda “ubrzana i bez presedana”.

Barrett je treća kandidatkinja američkog predsjednika koja je postavljena na ovu doživotnu poziciju. Ranije je Trump imenovao konzervativne sudije Neila Gorsucha i Bretta Kavanaugha. Sam Trump je ranije rekao da očekuje da će rezultati izbora koji se održavaju 3. novembra biti odlučeni u Vrhovnom sudu.

Lider demokrata u Senatu Chuck Schumer rekao je da je republikanska većina “zapalila svoj kredibilitet” time što su odlučili da nastave sa procesom tako blizu izbora, nakon što su 2016. godine blokirali kandidata tadašnjeg predsjednika Baracka Obame.

“Istina je da je ova nominacija dio višedecenijskog napora da se pravosuđe skrene u desnu stranu”, rekao je Schumer.

Mitch McConell, lider republikanske većine u Senatu, sa druge strane, brani nominaciju.

“Ne sumnjamo da je cipela bila n drugoj nozi, da bi oni nastavili sa potvrđivanjem”, rekao je McConnell. “Ne možete ih sve pobijediti, i izbori imaju posljedice”.

Berrett, 48-godišnja katolkinja čvrstih konzervativnih uvjerenja, 15 godina je predavala pravo na Univerzitetu Notre Dame, jednom od najpoznatijih katoličkih univerziteta u SAD.

Trump ju je 2017. godine postavio za sutkinju Apelacionog suda, za područje saveznih država Ilinois, Indijana i Viskonsin.

Pet stvari koje treba znati o nominaciji za Vrhovni sud SAD-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:53 0:00

XS
SM
MD
LG