Dostupni linkovi

EMA odobrila vakcinu Moderne za evropsko tržište


Vakcina američke kompanije Moderna
Vakcina američke kompanije Moderna

Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je u srijedu (6. januar) u Amsterdamu vakcinu protiv COVID-a 19 američkog proizvođača Moderna.

Ovo je druga odobrena vakcina za tržište Evropske unije (UN).

EMA je krajem 2020. godine odobrila vakcinu američke kompanije Pfizer i njegovog njemačkog partnera BioNTech.

Za razliku od vakcine Pfizer-BioNTech koja se dozvoljava za osobe od 16 godina, EMA je ocijenila da je vakcina Moderna prikladna za osobe starije od 18 godina.

Prema navodima stručnjaka EMA-e, ispitivanje je pokazalo smanjenje broja simptomatskih slučajeva COVID-a 19 za 94,1% kod ljudi koji su primili vakcinu, kao i efikasnost od 90,9% kod učesnika sa rizikom od ozbiljnog COVID-a 19, uključujući one sa hroničnim bolestima pluća, srčanim oboljenjima, gojaznošću, bolestima jetre, dijabetesom ili HIV infekcijom.

Visoka efikasnost se takođe održavala među spolovima, rasnim i etničkim grupama.

Vakcina protiv korona virusa, proizvođača Moderna, prema EMA, daje se u dva navrata u razmaku od 28 dana.

"Najčešći neželjeni efekti kod COVID-19 vakcine Moderna su obično bili blagi ili umjereni i popravili su se u roku od nekoliko dana nakon vakcinacije", stoji u saopštenju EMA-e.

Pozitivna odluka znači da drugo regulatorno odobrenje za Moderninu vakcinu nakon Sjedinjenih Država i daljnju validaciju njene RNA tehnologije, nešto više od godinu dana od kada je identifikovano prvo izbijanje korona virusa u Wuhanu u Kini krajem 2019. godine.

Otkako je njegovo uvođenje u Evropsku uniju počelo prije sedam dana, stotine hiljada Evropljana primilo je vakcinu Pfizer-BioNTech.

Više od milion doza te američko-njemačke vakcine distribuirano je u Britaniji za nešto manje od mjesec dana, a neravnomjeran početak kampanje doveo je i do kritika zdravstvenih vlasti u Njemačkoj i Francuskoj.

Holandija 6. januar započinje s cijepljenjem, dajući prvu injekciju 39-godišnjoj medicinskoj sestri u kući.

Kako funkcioniše Pfizerova - BioNTech COVID-19 vakcina?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

XS
SM
MD
LG